петък, 3 май 2024 г.

Асен Христов – човекът на Цветанов, който се провали в Румъния!

Бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се е виждал в ролята на голям енергиен бос, показва разследване на anteni.bg. Това е мнението и на разследващи журналисти и независими наблюдатели на процесите в политиката и икономиката през последните години у нас. Съвсем не е случайно, че основният играч на Цветанов в схемата е председателят на Надзорния съвет в компанията  „Еврохолд“ Асен Христов. Мечтите на двамата приятели, които тичат заедно и са свързани пряко с леката атлетика, се изпаряват на 24 октомври 2019 година, когато Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забранява на „Еврохолд“ да придобие акциите на чешката компания ЧЕЗ. Мотивът на антимонополната институция е, че  придобиването на енергиен бизнес може да наруши пазара с несъществуващи обезпечения.

Няколко дена преди КЗК да вземе решението лидерът на БСП Корнелия Нинова определя „Еврохолд“ като втората Гинка Върбакова (припомняме на читателите, че това е шефката на първия кандидат „Инерком“), а депутатът от ДПС Йордан Цонев заявява, че има странна корупционна тишина покрай сделката с „Еврохолд“.

Така предложените 335 милиона евро от „Еврохолд“ за активите на ЧЕЗ Груп в България увисват във въздуха във времето, когато Цветан Цветанов (след поредната серия на „Апартаментгейт“) вече не е фактор в ГЕРБ, а обикновен партиен член, който няма никакво влияние в управляващата партия, още по-малко върху отделни представители на правителството.

Асен Христов – бизнесменът на Цветан Цветанов

Кой е приятелят на Цветанов Асен Христов и каква е ролята на „Еврохолд“? Холдинговата компания е основана през далечната 1995 година, когато се наливаха основите на капитализма в България. В продължение на 20 години холдингът, чрез дъщерните си дружества, развива дейност в различни сектори от икономиката като производство, небанкови финансови услуги, застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили.

Eвpoxoлд e coбcтвeниĸ нa Eвpoинc Иншypънc Гpyп AД (EИГ), представяна като eднa oт нaй-гoлeмитe нeзaвиcими зacтpaxoвaтeлни гpyпи в ЮИE. EИГ oпepиpa в 10 eвpoпeйcĸи cтpaни, ĸaтo пpитeжaвa дъщepни зacтpaxoвaтeлни дpyжecтвa в Бългapия, Pyмъния, Ceвepнa Maĸeдoния, Уĸpaйнa, Гpyзия и Pycия. EИГ paзвивa дeйнocт oщe в Гъpция и извъpшвa нишoви oпepaции в Иcпaния, Πoлшa и Итaлия, четем в портфолиото на компанията.
През 2017 година холдингът придобива значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО „Евроинс“, придобива застрахователното портфолио на АТЕ Румъния от Пиреос Гърция и увеличава капитала си до 197 525 600 лева. През 2018 година придобива украинската застрахователна компания ERV от ЕРГО Интернешънъл и грузинската застрахователна компания IC Group. Πpeз мapт 2019 г. EИГ ce cпopaзyмя дa пpидoбиe 4 зacтpaxoвaтeлни дpyжecтвa oт гepмaнcĸaтa ЕRGО в 3 eвpoпeйcĸи cтpaни – Pyмъния, Чexия и Бeлapyc. Гpyпaтa oбcлyжвa пoвeчe oт 2.5 млн. ĸлиeнти и имa близo 3000 cлyжитeли. Πpeз 2018 г. ĸoнcoлидиpaнитe пpиxoди нa Eвpoxoлд дocтигaт 1.3 млpд. лв., oпepaтивнaтa й пeчaлбa – 52.3 млн. лв., a aĸтивитe нa ĸoмпaниятa – 1.4 млpд. лв.

Тези лустросани официални информации за дейността на компанията съвсем не кореспондират с информацията от 20 септември миналия зесец, че „Еврохолд“ е на загуба за второто тримесечие на 2020 година в размер на 6,7 милиона лева, показва отчетът, направен чрез Българска фондова борса. Това изключително бързо корозира мнението, разпространявано в сладникави статии, че председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов бил сред най-мощните и подготвени бизнесмени у нас.

Още по-подозрителни новини идват от Румъния, където дъщерната „Евроинс“ е втората по големина застрахователна компания в Северната ни съседка на пазара на дългосрочни застраховки. През последните 9 години преминава от абонаменти от няколстотин милиона леи до над 1 милиард. В същото време Финансовият надзорен орган на Румъния (ASF) налага санкции на „Евроинс“ в размер на 2,1 милиона леи за грешен начин на изчисляване на техническите резерви и грешна регистрация на някои операцииза признаване на презастрахователни комисионни. На 5 октомври известният румънски финансов журналист Мирча Ника пише: „Земетресение в „Евроинс“! Това е българската компания, която притежава 33% от румънския RCA пазар.  Какво следва? Управлението на „Евроинс“ беше спряно миналата седмица от ASF, тъй като компанията не направи техническите си резерви на нивото, предвидено в закона. ASF изисква вливане на капитал, за да изведе компанията на повърхността. Вижте тук https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cutremur-la-euroins-compania-bulgareasca-care-detine-33-din-piata-19608451.

Очевидно е, че бизнесът на Асен Христов отдавна скърца и големият му шанс е бил да завземе ЧЕЗ в България, за да спре потапянето, смятат икономисти.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html