петък, 3 май 2024 г.

Новият парламент е недостъпен за хора с увреждания, което е незаконно

Новото Народно събрание. Снимка: Капка Панайотова.

Новата сграда на Народното събрание е недостъпна за хора с увреждания. Към този факт насочи вниманието общественичката и борец за правата на хората с увреждания Капка Панайотова.

По снимките, а и на място, ясно се вижда, че човек в инвалидна количка – бил той депутат или друго лице, което е там на служебно или лично посещение – не може изобщо да се придвижва в сградата на НС.

Радан Кънев коментира, че това не само показва грозно отношение към хората с увреждания, но е и незаконно.

„Това е и много глупаво. Защото сред хората в количка, които не могат да влязат и заседават в НС, има блестящи умове, има експерти, има хора с морал, толкова дефицитен в тази сграда“, допълва евродепутатът.

Самата Капка Панайотова споделя във Фейсбук подробно своето възмущение:

„Снимките, които виждате показват резултата от един дълъг основен ремонт, по-скоро преустройство, на бившия партиен дом и превръщане на неговата зала „Георги Кирков“ в пленарна зала на българското Народното събрание.

Това е мястото, където заседава върховната власт на една демократична държава, каквато би трябвало да е България след 1989 година. Синият цвят на интериора идва да подскаже някакви предпочитания към „синята идея“ от края на миналия век – идея за модернизация, върховенство на закона и човешки права.

Множеството прагчета по амфитеатъра на залата, които трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до всяко депутатско място, отдалечават тази сграда от представата за модерност и приобщаване на всички социални групи.

Не виждам причина човек с увреждане – в инвалидна количка или с увредено зрение – да не стане народен представител. Няма причина да не бъде и министър, който да се явява на парламентарен контрол. Освен нежеланието да се забърква в партийни интриги и нечисти сделки, причината би била недостъпната среда на българския парламент.

Това е недопустимо в 21-ви век в държава, която се е обвързала с принципите за зачитане на човешките права и върховенство на закона. Това е недопустим резултат в 21-ви век след похарчване на 18,5 млн. лв. народна пара.

Тези снимки трябва да предизвикат трудни въпроси към председателя на Парламента, към премиера, към министъра и заместник министъра на труда и социалната политика, към „лидерите“ на национално представителните организации на хората с увреждания, към Агенцията за хората с увреждания… Само Светият Синод не е длъжен да отговаря за това беззаконие.

Аз лично имам естетическа непоносимост към този тип сталински барок, който е пълната противоположност на представата ми за обител на демокрацията – нещо величествено в своята скромност, но красиво и привлекателно.

Бившият партиен дом има смразяващо, отблъскващо, надменно излъчване на място, което събира под един покрив не особено изискана и образована част от обществото, обсебена от мегаломания и овластена да взема решения, които променят живота на всеки от нас.

Това е властта в държавата, която си позволява да бъде безхаберна, да безобразничи, да не спазва законите и да ни държи във вечна мизерия и зависимост от подаянията си. #ОСТАВКА в името на законността, върховенството на правото, а не на една личност, която и да е тя…“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html