сряда, 1 май 2024 г.

Румен Радев награди бъдещия нобелист Златко Минев

Златко Минев при награждаването си

Румен Радев връчи днес отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 г. на млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории, която се провежда за 18-а поредна година.

Носителят на наградата тази година е Златко Минев. Той решава 100-годишен спор в квантовата физика между Айнщайн и Нилс Бор относно природата на квантовите скокове: задача, която ще задвижи още повече напредъка в квантовите компютри.

В „Антени“ вече сме писали за Минев и неговата история, която може да прочетете в сайта ни. Той споделя, че България винаги е в сърцето му и се връща тук поне веднъж годишно, макар и да живее в САЩ.

„Привлича ме да разкрия дълбокия характер на света, в който живеем, за да мога да създам неща, които могат да помогнат на човешката общност. Затова обичам да се фокусирам върху проблеми, смятани за нерешими. Работата по такива проекти е предизвикателство и крие огромен отключващ потенциал. Дава възможност за достигане на дълбоко ново познание, чрез което можем да решим невъзможните проблеми“, заяви преди време той.

Днес Златко Минев остава все още непознат за широката публика в България, защото не е футболист с татуировки, певец със собствено мнение или партия, политик без задръжки или олигарх с милиардни обществени поръчки. 99% на сто не са чували за него, но част от тях могат да ви разказват с охота биографиите на Бойко Борисов, Румен Радев, Корнелия Нинова, Иван Гешев, Слави Трифонов или Ахмед Доган. Така или иначе обаче Златко е първият български учен, който е толкова близо до най-престижната награда в света – Нобеловата, писа anteni.bg още юли месец.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html