петък, 3 май 2024 г.

ЕНП не дава думата на Радан Кънев по време на дебата за България

Ръководството на Европейската народна партия е решило да не дава думата на своя евродепутат Радан Кънев („Демократична България“) в дебата за върховенството на закона в България, който ще се проведе на 5 октомври. Очаква се обаче думата да получат Андрей Ковачев и Андрей Новаков, и двамата  от ГЕРБ. Радан Кънев бе един от основните инициатори на дебата в ЕП.

„Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава“, написа Кънев в профила си във Фейсбук.

На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, Кънев ще направи последен опит „да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“. Ако въпреки това не получи думата, той ще внесе писмено изказване в размер на 200 думи. „С него ще изложа гледната точка на тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата“, обясни евродепутатът.

Радан Кънев и Христо Иванов пред Европарламента в Брюксел. Снимка: Фейсбук

По-рано през деня Кънев и Христо Иванов бяха заедно пред Европейския парламент, за да поискат оставката на българското правителство и главния прокурор. Иванов и Кънев бяха подкрепени пред ЕП от протестиращите българи в Брюксел, обединени в групата „Брюксел за България“. Очакваше се към тях да се присъедини и един от Отровното трио – скулпторът Велислав Минеков.

Дебатът за върховенството на закона в ЕП бе иницииран преди няколко месеца от члена на ЕНП Радан Кънев и социалистката Елена Йончева.

„Може да се окаже, че този дебат ще бъде един от най-важните резултати за страната ни. Това, че Борисов и неговото управление, както и Гешев и неговата прокуратура, се превърнаха в токсични фактори за европейските институции. Европейските институции отвориха очите за ситуацията в България и действията на нашите мафиоти повече няма да се ползват от комфорта да бъде игнорирани“, каза лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той нарече Радан Кънев решаващ глас в ЕП, а и в групата на Европейската народна партия, който успява да променя позицията ѝ към управлението в София.

„Сега от всички пропагандни точки ще започне да се говори, че тук говорим срещу родината си. Това не е вярно. Нашата родина не е Гешев, нашата родина не е Борисов, България не е мафия. България са нейните граждани, които излизат да протестират и искат законът да се прилага наравно за всички“, обяви Иванов.

Радан Кънев каза, че приносът за дебата в ЕП и гласуването на резолюцията в Европейския парламент е на българите, които са протестирали през последните 3 месеца.

„Това е началото на общата европейска правосъдна политика, която трябва да направи невъзможно заграбването на правосъдието, на медиите, на бизнеса директно от властта, както се случва в Полша и Унгария, или от мафията през пасивната, а понякога и не чак толкова пасивната подкрепа на властта, както се случва в България“, заяви бившият лидер на ДСБ.

 

В неделя евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев каза в тв предаване, че текстът на резолюцията е писан от  комунисти, социалисти, зелени, част от либералите и че тя е базирана на предположения, догадки и медийни публикации.  В резолюцията се призовава България да регистрира македонско малцинство. В Българската конституция не съществуват етнически малцинства, припомни той.

Ковачев отбеляза, че не са били приети предложените от ЕНП поправки. В доклад на ЕК се казва, че 80% от българите имат чувството за корупция. Така оставено изречението, няма връзка със самото изследване, отбеляза евродепутатът. Средните стойности за целия ЕС са 71% и България е точно по средата. 97% от хърватите имат същото усещане, даде пример Ковачев. По този начин представено изглежда, че България е най-зле от тази гледна точка.

„Тази резолюция ще остане, тя няма да си тръгне с Борисов и остава с всичките негативи, които ще донесе на имиджа на страната. Текстът е направен за една седмица и без дебат“, каза още Ковачев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html