петък, 3 май 2024 г.

Баку настоява България да спре арменците да пътуват за родината си

Азербайджан е отправил изключително скандално искане до България, както и до други държави, в които има голяма арменска диаспора. В искането, подписано от главната прокуратура на Азербайджан, се настоява България да забрани на своите арменци да пътуват за Армения и да се включат като доброволци във войната за Нагорни Карабах. В документа, публикуван във Фейсбук, Баку твърди, че Армения е претърпяла големи загуби в спорния планински район и затова е обявила мобилизация и сред арменците, живеещи в чужбина. Прокуратурата в Баку предупреждава, че ще смята тези хора за „чуждестранни терористи“, тъй като живеят в трети страни. Същото искане е отправено и към Русия, САЩ, Германия, Франция, Канада, Австралия, Украйна, Беларус, Узбекистан, Полша, Гърция, Иран, Ирак, Уругвай, Аржентина, Бразилия, Австрия, Сирия и Ливан.

На 1 октомври президентите на Франция, Русия и САЩ излязоха с обща декларация, в която призоваха да се спре незабавно огъня и двете страни да седнат на масата на преговорите. Макрон, Путин и Тръмп потвърдиха думите на арменския премиер Пашинян, че на страната на Азербайджан се бият сирийски и либийски наемници, пратени на фронта с помощта на Турция. Баку и Анкара отрекоха тези обвинения.

„Третата“ война за Карабах започна на 27 септември. Тогава армията на Азербайджан навлезе в територията на непризнатия от никого Нагорни Карабах. Официалната версия бе, че това е отговор на стрелбата на въоръжените сили на планинската държава по мирни азерски села.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html