петък, 3 май 2024 г.

Излъга ли Борисов за горещата подкрепа на Туск за ГЕРБ? Май да!

Борисов и Туск.

Днес Бойко Борисов се срещна с президента на ЕНП Доналд Туск в Брюксел. Никой освен те двамата (и преводачът на Борисов) не знае какво реално са си говорили.

Версиите на двамата, публикувани в официалните им Фейсбук профили, коренно се различават.

По-рано днес Борисов написа, че Туск категорично е подкрепил ГЕРБ, похвалил го е за реформите и настоява за редовни избори. Ето какво пусна премиерът ни след срещата:

„Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът на ЕНП Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани – тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение.

Според Туск системните партии като Политическа Партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата. Коментирахме и пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от коронавируса върху икономиките на ЕС. Европейската народна партия има голям принос в изготвянето на спасителния план. Ето защо семейството на ЕНП е най-голямото и най-силното!

С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система.“


Туск обаче пусна далеч по-сдържано и нюансирано резюме на срещата им:

„Открит разговор с българския премиер Бойко Борисов днес. Страната измина дълъг път по време на неговото управление, но предизвикателствата остават. Още реформи са необходими по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна власт и борбата срещу корупцията – основните ценности на ЕНП. Последната демократична дума в България ще имат изборите.“

Доста различно от твърденията на Борисов за разговора между двамата, нали? Остава ни да се чудим – нарочно ли манипулира казаното лидерът на ГЕРБ, или просто се е изгубил в превода?

Калоян Константинов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html