петък, 3 май 2024 г.

Кръстина Таскова: Грабителите на народа атакуват Марешки

Кръстина Таскова.

Кръстина Таскова е народен представител от Стара Загора. Майка е на двама синове. Има две висши образования – икономика и фармация. Заместник-председател е на парламентарната група на партия „Воля“.

Интервю на Борисов Крумов

Госпожо Таскова, как си обяснявате засилените атаки напоследък към вашата партия „Воля“?

В началото на мандата някои мислеха, че понеже сме само дванадесет души в парламента, ще бъдем слаби, безлични и безгласни. Не стана така. Първо, защото всички ние сме хора, успели в живота си, изградили сме си авторитет като професионалисти, преди да влезем в политиката. Били сме активни граждани с мнение. И сме го изразявали. Така че нямаше как да сме послушни и мълчаливи депутати.

Второ – „Воля“ е партия, създадена с голяма обществена енергия срещу картелите и корупцията. В тази политика ние сме последователни, защото сме убедени, че това са двете основни причини българският народ да е сочен като най-беден в ЕС и на практика да е най-беден. И за това вина имат всички партии, които са се изреждали на власт през така наречения „преход“. Много пъти нашият лидер Веселин Марешки е повтарял, че единственият критерий дали една партия в управлението е успешна, е джобът на българина.

Смятаме, че статуквото по тази точка се провали. Жалкото е, че хората гласуват все за едни и същи и очакват промяна. А тя ще настъпи тогава, когато дадат шанс на нови хора като нас да покажат друг стил на политическо поведение и на управление на обществения ресурс. Нашият анализ сочи, че атаките срещу „Воля“ означават едно – партията ни става фактор и явно много пречи на статуквото. Ако губехме подкрепа, никой нямаше да се занимава с нас.

Жертва ли е на това статукво Веселин Марешки, или зад атаките срещу него се крие нещо друго?

Той е жертва на задкулисни интриги. Неговата непримиримост към картела му създаде и политически, и бизнес врагове, защото бизнес моделът му показа на всички българи с колко са били ограбвани и че може да има почтен бизнес в интерес на хората, който им помага, а не им съдира по няколко кожи. Зад кампаниите срещу него стоят сили, които не желаят народът да живее добре, не допускат в парламента да има нови, успели и почтени хора, личности с позиции.

Познавам Веселин Марешки от двадесет години. Не само съм свидетел, но и активен участник в изграждането на аптеките и ценовата политика, която привлича над два милиона българи всеки месец. И се гордея с това! Знам добре какъв работохолик е, колко прецизен е в спазването на законите. Неговият бизнес е може би най-проверяваният и най-прозрачният в България. В този смисъл всякакви манипулации за обратното са откровени лъжи и клевети.

Каква е ролята на „Воля“ в този парламент?

Вижте, в политиката има големи и малки цели. В този момент голямата цел е да не бъдат допуснати комунистите отново на власт. По-възрастните помнят добре и Лукановата зима, когато са се редили в четири сутринта за едно кисело мляко в полупразни магазини. Помнят и правителството на Жан Виденов, когато е имало чудовищна инфлация, довела до три долара пенсии и пет долара заплати, срив на банковата система…

Да продължавам ли?! Управленията на БСП се характеризират с една дума – провали. И то на гърба на народа. Така че нашата главна цел е да не позволим те да се върнат на власт и да подлъжат хората, че са лицето на промяната. Защото не са!

Да разбираме ли, че БСП са основният ви политически опонент?

Нашите опоненти са всички, които са разграбвали България през годините, които са създали и толерирали картелите, които са „допринесли“ родителите ни да имат мизерни пенсии, а кадърните хора да бягат от страната, защото тук се издигат само верни партийци, вместо да се гледат качествата на човека.

„Воля“ е алтернатива на всичко това. Ние искаме почтеност в управлението, партиите да си изпълняват обещанията от предизборните кампании, а не да ги забравят на другия ден. Искаме бързи и ефективни мерки за подобряване на жизнения стандарт на всеки българин. Настояваме за разумно разпределение на здравния бюджет така, че наистина да видим грижа за болните и европейски условия за лекарите и медицинския персонал. Не на последно място – искаме сигурност за жителите дори и на най-малкото и най-затънтено село.

Във всеки сектор е нужна радикална промяна на начина на управление. Повечето хора в нашата група идваме от успешни бизнеси и сме свикнали да работим бързо, ефективно, да виждаме веднага резултатите. Мисля, че и българите очакват точно това от политиците. Ще дам такъв пример – неотдавна зададох въпрос на ресорния министър за демографската криза какво се прави по този проблем. Отговорът беше: ще набележим мерки! Празни приказки до безкрай. Резултат – няма.

Нацията се топи, семействата трудно се справят финансово, за да поискат да имат повече деца…Така не може да продължава. Затова казвам, че в управлението на държавата трябва да залегне един делови и прагматичен подход, ориентиран към бързи и дори незабавни резултати!

Нямаме време, не можем да чакаме да минат още 30 години и още българи да напуснат страната поради липса на перспектива тук. А тези, които остават, да изнемогват и да се примиряват, че каквото и да правят, нищо няма да се промени. Всичко зависи от нас самите и от това на кого делегираме права да ни управлява.

Имате двама синове. На какво искате да ги научите?

На първо място да са достойни хора. Искам да се гордеят, че майка им се бори за страната си, за това българите да живеят по-добре. Ще се радвам да станат и добри специалисти и дано, като пораснат, да имат мотивацията да останат тук. Желая го на всички родители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html