петък, 3 май 2024 г.

Папа Франциск отказа среща с Помпео

Духовният лидер на Католическата църква папа Франциск, отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео по време на посещението му във Ватикана, предаде БТА.

Помпео, който планира да посети Ватикана, за да реагира на възобновяването на двугодишното споразумение между Ватикана и Китай, срокът на който изтича скоро, получи отрицателен отговор на молбата да посети папата.

Официално отказът за среща е мотивиран от факта, че папата не приема политически фигури в периода на избирателните компании, за да се избегне влиянието върху изборните процеси в тези страни.

Според съобщение на британския вестник „Индипендънт“, решението на папата е свързано с реакцията на американския президент Доналд Тръмп против споразумението между Ватикана и Китай.

Съобщено е, че Помпео ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и архиепископ Пол Галахър.

Споразумението, подробностите на което не са оповестени публично, е свързано с реда на назначаването на китайски католически епископи от Ватикана. След това споразумение, сключено преди две години, в Китай бяха  назначени двама епископи след преговори с Ватикана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html