петък, 3 май 2024 г.

Акрополът блесна с нова осветителна система

Новото осветление на Акропола беше открито в сряда в присъствието на президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу, министър-председателя Кириакос Мицотакис, министъра на културата Лина Мендони и президента на фондация „Онасис“ Антонис Пападимитриу.

Най-популярната туристическа дестинация в Гърция – Акрополът – беше окъпана в светлина, след като беше монтирана нова осветителна система. Така детайлите на древния паметник ще се виждат по-добре.

Архитектурният шедьовър на Древна Гърция разкрива незабележими досега детайли.

Дизайнери са прекарали 2 месеца в изучаване на мястото, за да изработят схема с различни сенки и интензитет.

Повечето строителни работи за украсата на атинския Акропол са извършени през годините след 448 г. пр.н.е., когато е създадена специална строителна комисия. В състава на комисията влизат изтъкнати архитекти, живописци, скулптори, сред които се откроява Фидий, спечелил си вече името на голям майстор. От неговите скулптури, правени преди Партенона, не е запазено нищо. За този период от творчеството му се знае от писмени източници и предания на неговите съвременници. Той създава статуята на Атина Промахос (закрилница в битки), дванадесетметровата статуя на Атина Партенос (девойка) и други статуи на богинята – Атина Лемноска, Атина Арея. Фидий посвещава на Акропола шестнадесет години от своя живот. Под неговото ръководство израства прекрасен архитектурно–скулптурен ансамбъл.

Според легендата Ерехтейонът е разположен на мястото, където Посейдон, брат на Зевс, предявил пръв властта си над града. Той забил тризъбеца си в скалите на Акропола и оттам бликнал извор. По-късно Зевс дал предимство на Атина, защото тя подарила маслиненото дръвче в града, преди да бликне изворът. В Ерхетейона са се намирали свещеното маслинено дърво на Атина, скално изсичане (приемано като „следата от тризъбеца на Посейдон“) и свещеният извор, около които обекти се е зародил полисния култ. Атиняните вярвали, че там живее героят основател на града Ерехтей, във формата на змия.

Всяка година милиони хора посещават Акропола, който е символ на силата и славата на древните гърци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html