петък, 3 май 2024 г.

Общо 20 833 заболели от коронавирус, 14634 излекувани

Общо заболели от коронавируса у нас са 20 833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях през изминалото денонощие. Към настоящия момент 837 лица с коронавирус са в лечебни заведения за болнична помощ, а 44 от тях са в интензивни структури.  Под карантина са 7767. Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12.

Снимка БНР

Това каза здравният министър Костадин Ангелов на първия брифинг на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19, след като той възобнови дейността си по нареждане на премиера Бойко Борисов. Брифингите ще бъдат всеки четвъртък от 10 ч в сградата на Министерството на здравеопазването.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, допълни министър Ангелов.

Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа в Covid-условия за 3 месеца напред.

Увеличената заболеваемост, отчетена през последната седмица, не е определяща и не налага затягане на мерките, категорични са от НОЩ. Необходимо е обаче стриктно спазване на действащите към момента.

Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти.

В интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра. Сериозен е въпросът с недостига на кадри в някои по-малки болници. Всекидневно се водят разговори и се командироват специалисти от София в болници в страната. Последният случай е болницата в Гоце Делчев, а в момента се водят разговори и за болницата в Айтос.

Заболеваемостта в училище не е по-различна от тази в страната въобще.

Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците – 117, учителите в детски градини – 14, учители в училище – 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал

Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища.  Под карантина са 34 групи в детските градини и 180 паралелки в училищата, но няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира:

„Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията“.

 

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. „Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви Кунчев.

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи той.

На Балканите има много големи разлики. Водеща е Черна гора със заболеваемост от 527 на 100 000 души. В Босна и Херцеговина са 91, в Северна Македония – 81, Албания – 60, Косово – 41, България – 33, Гърция – 40, Турция – 23 и Сърбия – 12. С по-малка заболеваемост са само Турция и Сърбия“.

„Това беше причината в новите заповеди на министъра да се уточни, че продължават ограниченията за влизане на хора от Израел и Черна гора. Добавихме изискване за отрицателен тест и за пристигащите от Украйна заради около 3 пъти по-висока заболеваемост там“, каза още Кунчев.

Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% – нужда от болнично лечение, посочи още Ангел Кунчев.

„Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство“. Това напомни шефът на ВМА ген. Мутафчийски.

„Поне 15 процента не носят маските си, както трябва“, отбеляза той, като посочи, че хората си ги слагат под носа и на брадичката.
Според последни проучвания, цитирани от Мутафчийски, хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.
„Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи задължително във вътрешно пространство“, натърти генералът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html