вторник, 14 май 2024 г.

Представят резултатите от конкурса АМАТЕРА

Вернисажът е тази вечер между 17 и 21 ч. в галерия „Сан Стефано“ (ул. „Сан Стефано“ 22, София)

В основния салон на галерия „Сан Стефано“ ще бъде представен годишният международен конкурс АМАТЕРАС. Той е част от програмата на биеналето за хартиено изкуство 2020 и на официалното откриване днес (30 септември) от 19 ч. ще бъдат връчени наградите на журито.

Концепцията на конкурса е поставена през 2009 г. като събитие за малък формат, а от 2019 г. произведенията променят традиционния си формат в по-голямоформатни обекти и инсталации. Малките формати, с които е известен конкурсът, отстъпват място на по-внушителни произведения.

В тазгодишното издание има селектирани 65 автори от 17 държави с доминиращи участници от Германия, Япония и България.

В БЕТОНА ще бъде представена част от програмата на Биеналето за хартиено изкуство 2020. Този раздел включва достижения и експериментални иновативни форми, целящи да покажат нестандартни решения и идеи.

Експозицията в „Сан Стефано“ се фокусира върху преобладаващото участие на български автори и чуждестранни автори от Япония, Южна Корея, Полша, Турция и Великобритания. Движението, включено като визуално внушение в някои от инсталациите, ще допълни усещането за въздушност и финес.

Сред интересните решения в това направление са: Ана Бояджиева, Маня Вапцарова, Симеон Панайотов, Марсел Бенаму от Франция, Мицуру Куроки, Тору Курита, Харуко Чо, Нобуко Уеда, Мицуе Ито и др. от Япония, Джьонг Муун от Южна Корея, Агнешка Янковска от Полша, Джозефин Кой от Великобритания и др.

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html