неделя, 28 април 2024 г.

Откриха ли осмото чудо на света?

Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море на останките на германския кораб „Карлсруе“, който потъва с товара си през 1945 година по време на евакуация на германци от Източна Прусия, съобщи ТАСС.

По думите на участника в подводните проучвания Томаш Стахура, останките на плавателния съд са били открити на няколко десетки километра от гр. Устка. „Отломките лежат на дълбочина 88 метра и практически са непокътнати. В трюмовете открихме военни коли, порцелан и множество сандъци с неизвестно съдържание“, съобщи водолазът, цитиран от БТА.

Намерените отломки могат да дадат ключова информация за изчезването на легендарната Кехлибарена стая, каза Стахура. Тя е видяна за последен път в Кьонигсберг. Оттам параходът „Карлсруе“ се е отправил на последното си плаване с голям товар, припомня водолазът.

Изследователите ще продължат проучванeто на останките, като признават, че задачата им ще бъде затруднена от голямата дълбочина и отдалечеността на обекта от брега.

Кехлибарената стая се намира в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала.

Заради своята красота понякога е била наричана Осмото чудо на света. Създадена е в началото на 18-и век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I. Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html