петък, 29 март 2024 г.

В Берлин показват шедьоври на български художници от ХХ век

Посолството на Република България в Берлин, Държавният културен институт към министъра на външните работи и БКИ-Берлин представят изложбата „Български художници от ХХ век – избрани творби от колекцията на българското посолство в Берлин“

От екипа на Снежана Йовева-Димитрова, директор на  Държавния културен институт към министъра на външните работи, уточняват, че Художественият фонд на Министерството на външните работи наброява повече от три хиляди произведения на известни български класици и съвременни автори и се определя като една от най-богатите сбирки на българско изкуство. Сформиран е в началото на 60-те години на ХХ. век с цел да популяризира културното присъствие на България зад граница като държава с богата история и динамична съвременна култура. Управляването и обогатяването на фонда е възложено през 2010 г. на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Показването за първи път на 22 специално селектирани произведения на български художници от колекцията на Посолството на Р България в Берлин е рядко събитие както за подготвеното око на ценителите, така и за широката публика. Имената на включените автори са знак за присъствието на няколко поколения, които маркират цяла епоха. Тяхното артистично наследство е оставило не само ярка следа през годините, но е изиграло важна роля, повлиявайки върху посоките на развитие на българското изкуство на ХХ. век.

По думите на кураторката на изложбата – г-жа Искра Траянова, изложбата обхваща изключително стойностни произведения на едни от най-талантливите български художници от първата половина на ХХ. век., които коренно променят облика на българската живопис.

Тяхното творчеството става синоним за новаторство, експеримент и успех в страната и в чужбина. С размах и професионално самочувствие те свободно боравят с всичко, което им предлага европейската и националната култура, успявайки да наложат своя индивидуална стилистика. Сред тях се открояват имената на Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Борис Иванов, Рафаел Михайлов, Васил Стоилов, Иван Табаков и Здравко Александров. В този сгъстен отрязък от няколко десетилетия новото българското изкуство излиза на европейската художествена сцена.

Произведения на български творци се показват на Парижкото изложение, включват се в престижни международни изложби и участват на Венецианското биенале. Новото поколение автори е с ярко изразен индивидуален стил. С модерните си възгледи и иновативни художествени практики те успяват да отворят и приобщят българското изкуство към европейските процеси. Запазвайки националната си чувствителност, българската живопис от 30-те и 40-те години на ХХ. век, представлява широк диапазон от пресичащи се и взаимноизключващи се тенденции, вариращи от академичния реализъм до най-модерните направления на европейския авангард. Някои жанрове като натюрморт, пейзаж и портрет придобиват значителна популярност. Проблемът за националния облик на изкуството продължава да бъде определящ за развитието на българската живопис. Преобладават картини с мотиви, подсказани от бита и облика на българското село и стария български град. Художниците от 30-те и 40-те години развиват националната тема, като разработват разнообразни пластични решения, които варират от експресивна живопис до подчертано декоративно-стилизирани похвати.

В експозицията е изложено изключително ценно произведение на Васил Стоилов, художник, посветил своето творчество на националната тема.

С богат пластичен език и изтънчен психологизъм, авторът избира сюжети от трудовия бит на българина и създава богата галерия от дълбоко емоционални образи на изящни и загадъчни „български мадони“, останали вечно млади и чисти като символ на доброто и красотата, която носят българските майки. През 1931 г. Стоилов е забелязан и оценен от френската критика. Тя го обявява за „забележителен и оригинален художник, който носи България във всичките си фибри…“. С цялата си европейска култура Васил Стоилов си остава един от най-националните ни живописци.

Настоящата изложба предлага възможност за среща със значими произведения на българската живопис от бурните промени през 60-те, от асоциативния език на 70-те и от преосмислянето на пластичността през 80-те години на ХХ. век. Експозицията разгръща една впечатляваща поредица от емблематични живописни платна на редица изявени творци като Светлин Русев, Найден Петков, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Христо Тодоров, Митко Панайотов, Георги Баев, Владимир Гоев, Енчо Пиронков, Дария Василянска, Едмонд Демирджиян, Цвятко Дочев и доайенът Калина Тасева, които оставят ярка диря в съвременното българско изкуство. Преобладават предимно пейзажи, портрети, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с класически живописни техники и претворени подчертано индивидуално, с неподправен артистизъм.

През ХХ. век в българското изобразително изкуство се преплитат различни идеи и художествени тенденции. Всяко десетилетие има свой облик и смели експерименти, благодарение на които се обновява и обогатява картината на съвременната българска живопис. Това определя и впечатляващата динамика на художествените процеси на българския ХХ. век, чиито резултати, постигнати само за 100 години са забележителни.

Безспорно колекцията от картини на дипломатическата мисия в Берлин, притежава изключително висока художествена стойност. Тя отразява важни тенденции и направления, в които се развива българската живопис на ХХ. век, притежавайки знакови произведения на едни от най-изявените български художници, оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

Акцент в изложбата представляват двата изпълнени с виртуозна лекота акварела на Константин Щъркелов, разкриващи уникалния стил и почерк на големия майстор на тази техника. Творбите се показват само за един ден в рамките на официалното откриване на изложбата по повод представянето на каталога „Константин Щъркелов. Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника” от директора на Софийска градска художествена галерия, г-жа Аделина Филева.

Изложбата ще бъде официално открита днес  (30 септември 2020 г.) и ще остане експонирана в арт пространството на БКИ-Берлин до 27 октомври 2020 г.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html