сряда, 15 май 2024 г.

Меркел обеща да избегне нова национална карантина в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел увери, че ще направи всичко възможно за избягване на втора национална карантина заради нарастването на новите случаи на зараза с коронавирус. По думите ѝ ще се действа на регионален принцип и ако са необходими спешни мерки, те ще се прилагат от отделните провинции. Меркел даде прогноза, че със сегашния темп на нарастване броят на дневните инфекции може да достигне близо 20 000 в следващите три месеца.

Германия иска да избегне пълна национална карантина на всяка цена, като създаде вериги за бързо проследяване на COVID-19 инфекции и сведе до минимум локални огнища на заразата. Целта ни е да съхраним, доколкото е възможно, публичния и частния живот. Ако някъде се появят голям брой инфекции, ще действаме бързо, за да вземем под контрол нещата, отчитайки винаги регионалната специфика.

Канцлерът добави, че очаква нивото на заразяване с COVID-19 да нараства, докато заради застудяването на времето все повече хора ще прекарват времето в затворени пространства в следващите месеци. Меркел прогнозира, че броят на дневните инфекции може да нарасне до 19 200 в следващите три месеца, ако експоненциалната крива се задържи на същите нива както през юли, август и септември.

Канцлерът и премиерите на федерални провинции се разбраха за общи правила за налагането на ограничения. В райони с висок брой заразени ще могат да се събират до 50 души на едно място. Мярката ще влезе в сила при 35 нови случаи на 100 000 души население в продължение на седмица. Попитана каква препоръка може да даде за отбелязването на някои училищни празници през есента, Меркел отговори, че „пътуването в Германия е добър вариант“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html