понеделник, 13 май 2024 г.

Омбудсманът иска от Караянчева да върне журналистите в пленарната зала

Националният омбудсман Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на НС Цвета Караянчева, в което препоръчва да се ревизира решението, което регламентира работата на журналистите, отразяващи дейността на парламента. В новата сграда те нямат достъп до народните представители, придвижването им е ограничено  и на практика имат право да следят дебата в пленарна зала от два телевизионни монитора в зала на приземния етаж.

Общественият защитник препоръчва да се организира среща между Цвета Караянчева и представители на медиите, за да бъде намерен точният баланс, който да осигури спокойна работа както на народните представители, така и на медиите.

„Намирането на правилното решение е гарант за запазването на един от основните принципи на правовата държава – осигуряване на среда, в която свободата на словото е извадена пред скоби“, се казва в писмото.

Ето и пълния текст на писмото:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА,

Към мен се обърнаха представители на Глобалната мрежа за медийна свобода (MFRR), сдружение, в което членуват редица международни авторитетни журналистически организации като European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Institute (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT).

В писмото си те изразяват силното си притеснение и несъгласие с новите правила и ред, по който българските журналисти, които отразяват дейността на Народното събрание, трябва да работят.

От Глобалната мрежа за медийна свобода се позовават на информация на репортерите, акредитирани да следят дейността на парламента, като обръщат внимание на факта, че новият регламент, както и фактът, че журналистите са базирани в приземния етаж на Народното събрание, значително намалява способността им да задават критични въпроси и представляват сериозна пречка пред тяхната работа.

„Журналистите могат единствено да наблюдават парламентарните процедури на телевизионен екран“, отбелязват от организацията. И допълват, че репортерите могат да виждат и задават въпроси на депутати и министри само на специално свикани пресконференции или извън сградата. От MFRR призовават да върнете предишната система за работа на журналистите, която позволява те да се движат свободно в Народното събрание и свободно да контактуват с народните представители, така че българското общество и граждани да бъдат обективно и своевременно информирани.

В допълнение на това, бих искала да Ви уведомя и за мои срещи с журналисти от различни български медии, в които те настойчиво ме информираха за трудностите, които срещат при новата система и за невъзможността, по думите им, да упражняват качествено, свободно и пълноценно своята професия. Те изтъкват, че са изолирани в приземието, а достъпът до народните представители – затруднен и напълно контролиран.

Предвид изложеното по-горе, се обръщам към Вас с препоръка за среща с представители на медиите, на която да бъде обсъдена възможността да ревизирате решението, с което бяха направени драстични промени, регламентиращи работата на парламентарните журналисти. Убедена съм, че трябва да бъде намерен точният баланс, който да осигури спокойната работа на народните представители, но и тази на медиите, което е както в интерес на всички български граждани, така и в съответствие с чл.11 от Хартата на основните права на ЕС. Намирането на правилното решение е гарант за спазването на един от основните принципи на правовата държава – осигуряване на среда, в която свободата на словото е извадена пред скоби.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html