понеделник, 20 май 2024 г.

В неуточнена страна, в неуточнено време

„Фернандо Крап ми е написал това писмо” е първата премиера от юбилейния 55-и сезон на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Постановката е на Иван Урумов по пиесата на именития германски драматург Танкред Дорст.

„Фернандо Крап ми е написал това писмо“ е заглавието (и първата реплика) на завладяващ ребус за страстта и любовта, ребус, в който са въвлечени сценографът Мария Диманова, композиторът Добрин Векилов-Дони и актьорите Любен Чаталов, Иван Радоев и Стоян Младенов, с талантливата дебютираща актриса Ели Колева.

Действието в пиесата на именития немски драматург Танкред Дорст, създадена по мотиви от новела на Мигел де Унамуно, се развива в неуточнена страна, в неуточнено време. Красивата Юлия получава писмо от енигматичния милионер Фернандо, с което той заявява непоколебимата си решимост да се ожени за нея. Свободолюбивата млада жена е силно възмутена от тази арогантност, но и същевременно романтично заинтригувана от нея.

Това, което следва по-нататък, е поредица от неочаквани събития. Приятелят на Фернандо, граф Бордавела, влиза в уравнението. Дали той и Юлия имат афера, се превръща в привидно основната интрига на действието. Но историята отива далеч отвъд нея и задава вечните въпроси за най-дълбоките човешки измерения. Техният образ се отразява в огледалото на сюжета – образ флуиден и загадъчен, подобно полета на въображението в картините на гениалните художници, като Магрит или Дали.

А накрая… воалът на прикриваните чувства ще се вдигне, за да освободи най-болезнено красивата магия, която всеки носи в сърцето, но тъй често губи в ре-буса на дните си.

Премиерата е днес от 20:00 ч.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html