сряда, 15 май 2024 г.

Пиронкова започва утре на „Ролан Гарос“, Григор на корта във вторник

Цветана Пиронкова ще даде старт на българското участие на тазгодишния „Ролан Гарос“.

Пловдивчанката се завръща на „червените“ кортове в Париж за първи път от 2017 г., като утре, понеделник ще играе срещу Андреа Петкович. Родената в Босна, но представляваща Германия тенисистка, е №87 в световната ранглиста, като във визитката си има полуфинал на „Ролан Гарос“ от 2014.

Цвети от своя страна получи „уайлд кард“ след фурора си на US Open, достигайки до 1/4-финалите.

Цветана не е играла в Париж от 2017, когато победи Мона Бартел в два сета, но после отпадна след поражение от петата поставена Елина Свитолина след пълен обрат.

Най-доброто постижение на българката на клея във френската столица датира от 2016 г., когато тя достигна до четвъртфиналите.

Тогава Пиронкова беше непоставена и в първата фаза се изправи срещу 16-ата в схемата Сара Ерани. Българката преодоля италианката с 6:3, 6:2, а после не даде сет и на Йохана Ларшон (Шв) – 7:5, 7:6(6). Бившата №31 набра скорост и дори 19-ата поставена Слоун Стивънс отстъпи пред нея, след като успя да спечели едва три гейма. Така Цветана се озова в четвъртия кръг, където бе тотален аутсайдер срещу втората в схемата Агнешка Радванска. Това обаче се оказа най-силният двубой на Пиронкова на онзи „Ролан Гарос“, спечелен от втората ни ракета с 2:6, 6:3, 6:3.

Във вторник на кортовете във френската столица трябва да излезе и Григор Димитров. Той ще се изправи срещу представителя на домакините Грегоар Барер.
Двамата имат само един двубой помежду си, отново на френска земя. Те се срещнаха по-рано тази година в Монпелие, когато Грегоар би в три сета.

Ако Гришо преодолее първия кръг, ще се изправи срещу победителя от мача между португалеца Жоао Соуса и словака Андрей Мартин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html