събота, 18 май 2024 г.

Крум Зарков избран с най-много гласове в НС на БСП

Крум Зарков е събрал най-много гласове при избора на членове на Националния съвет на БСП. Зарков, който е зам.-председател на ПГ на БСП, е получил 487 гласа от 902 гласували през нощта срещу неделя.

Той бе и единственият, който получи повече от половината гласове, необходими за избирането на членове на НС –  452 гласа. Янаки Стоилов е с един глас по-малко.

На второ място е Янаки Стоилов с 451 гласа, в първата десетка са още Георги Свиленски, Румен Гечев, Кристиан Вигенин, Костадин Паскалев, Борислав Гуцанов. Извън състава на Националния съвет остана бившият председател Сергей Станишев, а друг бивш лидер, Михаил Миков, си направи отвод още в събота вечерта.

В ръководния орган на столетницата попаднаха и двама от конкурентите на Корнелия Нинова за поста председател на партията. Кирил Добрев е с 361 гласа, а Валери Жаблянов ще трябва да се яви на балотаж, но по-късно той се отказа.

На първо четене в новия Национален съвет няма почти нито един от ярките лица на вътрешнопартийната опозиция, с изключение на Кирил Добрев, Калоян Паргов, Драгомир Стойнев и Антон Кутев. Председателката на комисията по изборите Румяна Сидерова чете дълъг списък от съвсем неизвестни имена, което показва, че Корнелия Нинова се бетонира за следващите 4 години. Досегашният Национален съвет често блокираше нейни предложения.

Освен Станишев и Миков в НС не попадат Георги Пирински, Георги Божинов, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов – отявлени критици на председателката Нинова. Един от тях нарече форума „конгрес на победилия ниновизъм“.

По неофициални данни съотношението Нинова-вътрешна опозиция в Националния съвет ще бъде 75:25 на сто.

Тъй като останалите 112 членове на НС получиха по-малко от половината гласове, бе решено за избрани да се считат всички до 113 място в листата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html