понеделник, 20 май 2024 г.

Нинова: Не е време за теснопартийно мислене

С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е в разпад и е разединена. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад на 50-ия юбилеен конгрес на БСП.


„Последните дни чувам социолози, че вещаят разцепление. Те са пропуснали 12 септември. Консолидация – това е ключовата дума днес – около принципи и морала в политиката. Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е този, който иска да прави политика за хората“, каза още тя.

По думите й България е в криза и всяка партия търси мястото си в политическото пространство, но времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически отговорни действия.

Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото. Едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протест, бързо влизане във властта, а трети да бъдат балансьори. Нашата цел е да дадем стабилност на България. Стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социолно ориентирани хора, прогресивни хора, непартийни, родолюбци, създаване на широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна. След това избори и убедителното им спечелването им“, посочи Нинова.

Тя изтъкна, че левицата първа е заговорила за корупцията и паралелната държава, заради които днес протестиращите са на улицата. Нинова посочи, че не искат да яхват протеста , но трябва да има обективна оценка за партията. Показвахме уродливите решения на властта, посочи тя.

Нинова разкритикува и десните, които не признават усилията на социалистите за реформа в съдебната власт и игнорират червените. Тя ги уличи, че не предлагат нищо на протеста отвъд оставките.

„Къде бяха те, когато предлагахме съдебен контрол върху главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на ПГ на БСП. Десните го правят, отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа реторика, която младите на площадите не разбират. Къде им е планът за икономика, за демография?“, запита тя.

В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България, заяви Корнелия Нинова.

„Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме. Първата – още през 2016 г. обявихме – правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава“, каза Нинова.

„Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяването на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тези на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, припомни тя.

„Преди 4 години се поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов“, каза още Нинова и отчете, че това би било пагубно за България и за БСП. Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ, губи ролята си в активния политически живот”.

В обедната почивка на конгреса ще се проведат делегатски съвещания, на които областните структури на партията ще излъчат по един делегиран представител в Националния съвет. В 19.30 ч. ще започнат изборите за членовете на Националния съвет. Делегатите ще избират в две листи – основна и младежка. В младежката ще бъдат кандидатите за членове на Пленума до 35 години. Те трябва да са не по-малко от 20 % от състава на Националния съвет.

Делегатите на 50-ия конгрес ще трябва да изберат и председател и членове на Общопартийната контролна комисия.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html