неделя, 19 май 2024 г.

Борисов: Те сеят омраза, ние – работни места

 

Допълнителни 68 млн. лв. предвижда правителството за подкрепа на предприятията с над 500 000 лв. оборот и други почти 80 млн. лв. се отпускат за малките и средни фирми, за да имат възможност да адаптират производството си за работа в условията на пандемия.

Снимка: Пресцентър на МС

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в бургаското село Люляково, където посети предприятие за автомобилни кабели и системи, ползващо подкрепата на държавата по линия на мярката 60/40 за запазване на заетостта. Премиерът Борисов добави още, че от следващата седмица всички фирми ще може да разчитат и на допълнителни средства между 50 000 лв. и 150 000 лв., с които да бъдат изграждани детски кътове, така че да има повече гъвкавост и улеснение за работещите родители. За тази мярка са предвидени 15 млн. лв.

„Каквото е необходимо, подкрепяме фирмите, за да може да работят. Това е важно за хората“, категоричен беше Борисов. Министър-председателят посочи, че в условията на пандемия е важно да не се допуска затваряне на производства и икономиката да продължи да работи. Това е и причината правителството да реагира бързо и да въведе навременни и адекватни социално-икономически мерки. „Вкарахме мерките веднага, за да може хем да се работи, хем хората да са по-сигурни“, добави премиерът. „Докато другите говорят, ние работим, силата на правителството е връзката с хората“, каза още Борисов.

Ръководството на предприятието в с. Люляково изрази удовлетворение от подкрепата по мярката 60/40, от която фирмата се ползва още от стартирането й. „За нашите дружества има изключителен социален и икономически ефект. Административната тежест е много малка“, изтъкнаха представителите на предприятието. Те подчертаха, че от техните 1125 служители няма такива, които да са съкратени или да не са получили заплатите си, а помощта на държавата възлиза на около 800 000 лв за всичките им дружества.

„Ние много бързо вкарахме мерки, които работят. Така и не затворихме производства и икономиката да работи. Мерките за бизнеса се вкарват веднага, за да не се „психясат“ хората, че няма да има работа. Най-важното е хората да знаят, че има сигурност“, заяви Борисов.

За протестите срещу кабинета премиерът каза: „Докато другите само се заяждат и сеят омраза, а ние – само работа. ГЕРБ е партия, която носи отговорност. И като обещаем, изпълняваме. Не искаме да ни запомнят с лошо. Ние ще останем с направеното. Злобата им много не помага на хората. Те са агресивни. Искат власт на всяка цена, но какво ще стане после. И хората ни виждат какви сме.

Те сеят омраза, ние – работни места. Аз минавам от завод на завод. Ние ще останем с работа – искат да ни запомнят с лошо, но ние ще останем с доброто“, твърди Борисов. „Тази седмица да вържем „Тракия“, за да може директно за Слънчев бряг да се върви“, уточни премиерът. Той каза, че е дал задача да се построят поне още три язовира.

„Често ни обвиняват, че си помагаме с ДПС. Тук 9 от 10 кметове са техни – и ние какво, да не направим пътища, защото са техни управниците“, попита премиерът.

Бойко Борисов коментира предстоящите коалиции в бъдещия парламент след задаващите се парламентарни избори догодина.  „Имаме подкрепа на земеделци, патриотите – нашите партньори са ясни“, каза Борисов.  С ДПС и БСП няма да правим коалиция. Тези, които си правят тънки сметки, могат само да са в опозиция“, добави премиерът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html