петък, 17 май 2024 г.

Цветанов: Животът ми не започва с Бойко Борисов

 

Премиерът или тези, които разследват, трябва да отговорят за снимките и записите, аз не зная. Това заяви Цветан Цветанов в NOVA по повод вчерашното изказване на Бойко Борисов, че е бил „сготвен“ от дама от обкръжението на президента.
„Не съм в това близко обкръжение, което може да влиза във всяка една точка, по-интимна. Вчера видяхме една антикризисна мярка – премиерът каза за някаква дама, близка до президента. Това са толкова несъстоятелни тези, отговорност носи човекът, който обитава това пространство“, категоричен е Цветанов.
По думите му това не може да бъде мъж. „Не мога да бъда аз – застрахова се  Цветанов. – За да снимаш човек, който спи, трябва да си в спалнята му, няма как да има мъж, котйо е до премиера, когато спи.“
„Винаги съм смятал, че не съм нарушил законодателството и не съм направил нещо нередно“, допълни Цветанов и определи „Апартаментгейт“ като поръчков сюжет срещу него. Възпитаникът на ВИФ „Георги Димитров“ счупи всички измервателни уреди за скромност пояснявайки, че хората му вярвали, защото знаели какво бил направил – сделката за F-16, изучаването на комунизма в училище. На всичкото отгоре, с напускането си на всички позиции в ГЕРБ, показал етичност. „В кооперацията има два асансьора, аз живея на последния етаж, имам чип, за да се кача“, коментира Цветанов. Според него всичко било изрядно – направил замяна два апартамента за един. И този път Цецо Асансьора, както го наричат мнозина, пропусна да отбележи как се е сдобил с първите шест апартамента от колекцията си, които по-късно започна да заменя.

Цветанов заяви, че може би щял да напусне ГЕРБ и без „Апартаментгейт“ – заради това, което видял по време на кампанията на евроизборите и това, което се случвало през последната една година. Според него ситуацията станала нетърпима и той се превърнал в буфер за всичко, което било важно и стратегическо за ГЕРБ.

„Движението за права и свободи бяха обслужвани с всички горски по места“, заяви Цветан Цветанов. По думите му предишният земеделски министър Румен Порожанов имал списък с назначения в сектора на държавните горски управления и трябвало да се види с лидера на ДПС МУстафа Карадайъ, но самият Цветанов успял да спре „реализирането“ на този списък.

Цветанов смята, че една от причините за това Порожанов да си тръгне от поста е точно обслужването на интереси на ДПС. Той попита и защо хора като Даниела Дариткова, която го смени като председател на  парламентарната група на ГЕРБ, сега не говорят по такива теми, след като уточни, че ако продължавало с натиска със „списъка“, щял „да направи разговора публичен“. Цветанов уточни, че не допуснал да стане толкова „близък“ с Бойко Борисов, че да не може да се оттегли. Той бил против влизането на дадени хора в листите на ГЕРБ, без да казва имена, но с уточнение, че крайният подпис е на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Извинявам се. Разбира се, че не е такава мисълта“, каза Цветанов за репликата си, че него няма кой да го накаже.

„Трябва да направим разликата между работещите хора и тези, които вземат решения“, уточни Цветанов. Джема Грозданова разказа как се ръководи ГЕРБ и кога Цветанов и Борисов се скарали. Джема Грозданова е бивш депутат от ГЕРБ и председател на комисията по външни работи в парламента, сега е учредител на новата партия на Цветанов.

Цветанов изрази съмнения как точно вицепремиерът Томислав Дончев обяснява харченето на пари на европейските данъкоплатци. Цветанов посочи, че не може човек като Георги Харизанов да е част от ГЕРБ, визирайки миналото му в „Напоителни системи“ и неговите позиции на „силовак”  пред младежите на ГЕРБ.

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов призна, че търси хора от ГЕРБ, които имат авторитет на местно ниво. И уточни, че в този случай няма отношения „работодател – работник“. Според него „страхът е огромен“, като даде пример със Силистра. Той смята, че властовият ресурс сега ще бъде използван за влияние върху изборите, но при въпрос да даде конкретен пример от миналото, отговорът беше: „Аз не съм разследващ политик“. „Имало е доста сериозно опорочаване на изборния процес“, каза той за случай с местен вот в община Гурково, но той вече не бил в ГЕРБ.

Новата му партия „Републиканци за България”, която ще се учреди на 27 септември, нямало да бъде лидерска партия, ще се яви самостоятелно на следващите избори и според бъдещия лидер и щяла да влезе в парламента с поне 450 000 гласа. Партията му нямало да се коалира с ГЕРБ, ако ГЕРБ още се води от Борисов – иначе можело да има разговори.

„Не смятам, че животът ми е почнал с Бойко Борисов“, добави той, след като му беше припомнено, че сам е казал как нямаше да е това, което е без Бойко Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html