петък, 17 май 2024 г.

Пореден скандал: Ще застрояват парк „Бачиново“

Парк „Бичиново“.

18 декара от благоевградския парк „Бачиново“ ще бъдат превърнати в модерен комплекс, а зад инвеститорските намерения стои частна фирма от областния център, съобщава БНТ.

Върху тенис кортовете трябва да изникнат жилищни сгради, плувен басейн, спортен център и гаражи. Именно предстоящите строителни дейности се превърнаха в ябълката на раздора в областния център.

Може ли да бъде спрян собственик на имот, който иска да строи къща на мястото, което е закупил със собствените си пари? Този въпрос си задават запознатите с казуса по застрояването на тенис кортовете в парк „Бачиново“.

През 2011 година е приет общ устройствен план, който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в околностите на Благоевград, където попада и този парцел. Две години по-късно намеренията на собствениците за строеж удрят на камък, след като е спрян подробният устройствен план.

Днес обаче инвеститорът е на финалната права, въпреки че против строежа са обявиха и общинските съветници.

Антон Тодоров – председател на общински съвет Благоевград: „Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и конкретно това място кортовете в парк „Бачиново“ да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от желание да видят жилищни постройки в района на парка.“

„Не сме съгласни, съвсем скоро го прочетох това във вестника и не сме съгласни да се застрои, да си бъде зеленина, да си бъде парк за разходка“, заяви Катерина Методиева.

„Изобщо не съм съгласен да се строи тук, това е парк, това е живота на Благоевград. Това ще е престъпление ако тук се строи нещо“, каза Кирил Анастасов.

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград заявиха, че към настоящия момент е налице текуща процедура по преценяване на необходимостта на екологична оценка за свободно застрояване върху същия парцел.

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в „Натура 2000″, тоест няма никакви екопречки застрояването на „Бачиново“ да бъде реализирано.

Румен Томов – кмет на община Благоевград: „Аз не мисля, че много ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона. Плюс това се предвиждат три двойни тенис корта и спортни центрове, така че това е голям проблем. Ако тръгнем да спираме така всеки инвеститор, ние е без това сме на дъното – ще вървим още по-надолу.“

След одобряване на плана, зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

„Това донякъде е добре, да не се маха тази зеленина, даже и повече от 50% да може да се запази“, каза Веселинка Грънчарова.

Продължението на сагата със застрояването на един от зелените оазиси на Благоевград вече е в ръцете на съда. Магистратите трябва да се произнесат по жалбата на инвеститора срещу мораториума наложен от общинския съвет. Дотогава благоевградчани ще продължат да се разхожда спокойно в парка на чист въздух.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html