четвъртък, 2 май 2024 г.

Огнян Минчев и Иво Христов: ГЕРБ губи гласове с всеки ден на власт

Огнян Минчев

Днес явно е ден за необичайни еднакви гледни точки. След като Румен Радев и Бойко Борисов заеха еднакви позиции по темата за руските шпиони в България – леви и десни анализатори също се оказаха в единомислие.

Става дума за десния политолог доц. Огнян Минчев и левия депутат проф. Иво Христов. Това се случи в ефира на БНР, където и двамата – макар и поотделно – изразиха сходна критика към ГЕРБ.

Според Минчев оставането на власт топи политическия капитал на Борисов и на ГЕРБ с всеки изминал ден.

„Ако Бойко Борисов направи крачка назад и се опита да преподреди редиците си – на партията си, на съмишлениците си, с оглед на предстоящите избори, едно експертно или програмно, коалиционно правителство би било победа в този смисъл. Но това също носи своите рискове, тъй като не се знае колко време би могло да издържи едно подобно експертно правителство начело на страната и то може да бъде само кратка прелюдия към служебно правителство“, коментира Минчев в предаването „12+3“.

В коментара си по предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за експертен кабинет Огнян Минчев посочи, че позицията на Каракачанов е опит да съхрани собствената си политическа позиция и политическо наследство, ако Борисов „изгърми“ по време на сегашното противопоставяне.

В зависимост от развитието на ситуацията може да се оцени всеки от вариантите, допълни Минчев. Според него в началото на протестите служебен кабинет е имал повече шансове, а сега с отслабване на силата на протестите се налага като по-вероятен вторият вариант – на коалиционно-експертно правителство. „Ако настоящото правителство не удържи позициите си и не продължи да управлява, на висока цена, разбира се, през следващите месеци или дори до датата на следващите избори.“

Иво Христов. Снимка: БГНЕС

Иво Христов в същото предаване каза, че Борисов губи все повече подкрепа, а „политическите хватки, които прилагаше на ошашавеното българско население, очевидно вече не минават. Усеща, че времето му минава“.

Режимът на ГЕРБ просто е амортизиран:

„Ако се окаже, че Бойко Борисов не може да удържи сриващия се авторитет, експертният кабинет е удобно средство. Хем да бъде на власт, хем да не бъде, хем да използва активите на властта, но да не получава пасивите“.

„Това, което иска властта, не е в диалог с президентството, а тя иска чрез диалога с президентството да легитимира себе си. Между двете страни не може да има никакъв диалог“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html