вторник, 21 май 2024 г.

Жозеп Борел: Не признаваме Лукашенко за законен президент на Беларус

 

Ще обмислим как да подкрепим беларуския народ, как да преосмислим отношенията с Минск. Не признаваме Александър Лукашенко за законен президент на Беларус, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди заседанието на европейските външни министри в Брюксел.

Той съобщи, че тази сутрин водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е запознала Съвета на ЕС по външни работи с оценката си за събитията в нейната страна. Възхитени сме от хората в Беларус и особено от жените за ролята им в протестите. Ще подкрепим широк диалог в Беларус за свободни и честни избори и това не следва да се възприема за намеса във вътрешните работи, защото демокрацията е в основна на ЕС, посочи Борел.

Светлана Тихановска, опозиционният кандидат за президент на Беларус,  в момента принудително пребивава в Литва.

Според Борел обстановката в Беларус се влошава допълнително с репресиите срещу мирни протестиращи. Той добави, че ЕС наблюдава внимателно и с тревога телевизионните свидетелства за събитията в страната.

В заседанието участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, която пристигна от Одеса в Брюксел.

В дневния ред на Съвета са и развитието на политическата ситуация в Либия и отношенията ЕС-Африканския съюз.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html