сряда, 15 май 2024 г.

Фандъкова готви орязване на градския транспорт в София


Снимка: Спаси София

Кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният екип се готвят да направят поредно орязване на наземния градски транспорт.

За това сигнализираха от „Спаси София“, гражданската организация на общинския съветник Борис Бонев. Общината смята да премахне напълно автобус 306, както и да увеличи интервала на тролей 5 до 50 минути. Нощният градски транспорт също ще бъде почти ликвидиран.

Ето и какво казват от „Спаси София“:

„Фандъкова и ГЕРБ планират да доунищожат градския транспорт. Управляващите не изчакаха и месец след откриването на М3 и утре предлагат да се гласува поредното намаляване на наземния транспорт, като най-засегнати ще бъдат „Младост“ и ползващите нощните линии:

Тролейбус 5 ще върви на двойно по-големи интервали – 12 мин. в пик и до 50 мин. вечер. От основна градска линия, ползвана от около 25 000 пътници на ден, ще я превърнат в неизползваема линия, която никой няма време да чака.
Автобус 306 напълно се закрива. Вместо да се намери по-подходящ маршрут за линията, която е довозваща за Младост 2 до метрото, да се създадат нови връзки и да се привлекат нови пътници, управляващите предлагат поредното закриване на цяла линия, която само преди няколко години се обслужваше с 18 автобуса.

Нощният транспорт остава напълно закрит, въпреки че даваше евтина и удобна алтернатива за нощно придвижване на хиляди. Преди две години внесохме предложение в СО за подобряване на нощния транспорт, вкл. и признаване на абонаментните карти. Вместо това управляващите кроят планове как да го закрият окончателно или да увеличат и без това големите му интервали до степен, в която той ще бъде тотално неизползваем. Г-жо Фандъкова, няма да позволим да нанесете поредната непоправима щета на градския транспорт на София.Въпреки инвестираните милиарди пътниците в него намаляват, защото сте неспособна да го организирате правилно. Намаляващият брой пътници не трябва да бъде повод за поредното орязване, а за мерки за привличане на нови ползватели. Той трябва да е бърз и редовен, за да бъде предпочитан, а това става с БУС ленти, нормални интервали, синхронизирани разписания и лесни прекачвания!“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html