неделя, 19 май 2024 г.

САЩ и Тръмп са сред най-нехаресваните по света

Доналд Тръмп. Снимка: Michael Reynolds/EPA

Нови данни на авторитетния изследователски център „Пю“ сочат, че САЩ и президентът Доналд Тръмп са сред най-нехаресваните държави и световни лидери.

Изследването се фокусира и върху справянето с коронавируса, в което Щатите се провалят според международната общност.

Общо са изследвани 13 държави, като от центъра посочват, че те са показателни за нагласата на страните около тях и региона. Най-високо в Европа Америка е оценена от Великобритания – 41%. Но това е исторически най-ниското ниво на одобрение в страната. Около 25% от населението на Франция и Германия имат вяра на САЩ. Същият резултат страната е имала през 2003 г., когато нахлу в Ирак.

Едва 16% от запитаните лица имат положително отношение към Доналд Тръмп и неговата външна политика. 83% са негативно настроени. 1% нямат мнение. 34% от запитаните като цяло харесват Щатите.

Южна Корея бележи най-високо ниво на одобрение спрямо Америка – 59%. Едва 17% обаче имат вяра на самия Тръмп. Миналата година процентите бяха 46. За сравнение, в края на мандата на президента Барак Обама 88% от корейците го харесваха.

Тръмп е най-недолюбван и сред световните лидери. Запитани дали му имат вяра да вземе правилното решение по отношение на световните дела, 16% отговарят с „да“. Владимир Путин е получил 22%, а Си Дзинпин 19% доверие. 76% от анкетираните смятат, че Ангела Меркел би взела правилното решение.

Особен удар по авторитета на САЩ нанася провалът с коронавируса. Страната е сред най-тежко засегнатите в света. Близо 200 000 американци са починали вследствие на болестта.

15% от запитаните смятат, че страната е овладяла добре вируса. 37% са на подобно мнение за Китай.

Интересно е да се отбележи, че популярността на Тръмп расте сред представителите на крайнодесните партии в 11 европейски държави. Нека вземем за пример Испания. Там 45% от членовете на неофранкистката партия „Вокс“ подкрепят президента на Щатите. Извън партията едва 7% от испанците го харесват.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html