четвъртък, 9 май 2024 г.

Как основният ремонт да не бъде филм на ужасите

Няма човек, който да не изпада в стрес, когато му предстои основен ремонт на жилище. В главата му се завъртат кадри от легендарния филм „Баш майсторът“ или „Топло“ и си припомня пожеланието „Да не ти влизат майстори в къщата!“. В ужаса от предстоящите главоболия, човек си губи ума, често не знае откъде да започне и прави различни грешки, за които после съжалява. При това повечето хора имат нереалистични очаквания – искат да направят всичко евтино и бързо, а накрая да се получи страхотно. Това, разбира се, няма как да стане. Всички добре знаем поговорките „Бързата работа – срам за майстора!“ и

„Евтиното излиза скъпо“.

Те с пълна сила важат при основния ремонт. За да постигнем желания резултат, са нужни разумни срокове и адекватен бюджет.

Трябва да сме спокойни и добре да планираме, за да бъде качествен ремонтът и да не хвърляме излишни пари. На първо място трябва добре да обмислим, при това в детайли, от какво точно имаме нужда – по-голям хол или пък повече помещения, за да може всеки от семейството да има свое местенце, дали е добре да се приобщи балконът, колко контакти за уреди ще ни трябват и т.н. Много са възможностите, плюсовете и минусите, въпросителните. Затова по-добрият вариант е да включите архитект, който ще направи проект, ще знае коя стена може да се бутне, ще сметне и изчисли всеки детайл – дали ако сложите новата настилка върху старата, няма да се наложи да режете вратата или пък как да не се образува праг, ако нивата не са равни, и т.н. Той може да ви подсети за много неща, които дори няма да ви хрумнат. С други думи, ще ви каже как по най-добрия възможен начин да реализирате мечтите си. Наистина, ще трябва да отделите пари за неговия хонорар, но това ще ви спести много разходи в бъдеще – от недомислици или работи, за които не сте се сетили или не сте планирали правилно. Най-добрият вариант е, ако

архитектът препоръча майстори

и се наеме да следи ремонта. Така вие няма да имате грижа, ще си спестите време, пари и нерви.

Можете да се обърнете и към фирма, която да ви изготви проект и извърши цялостния ремонт. Обикновено огледът и даването на оферта са безплатни. Добре е предварително да прегледате внимателно няколко оферти, да видите отзивите, да сравните цените, да прочетете внимателно клаузите в договора, който ще сключите. По-добре да се доверявате на утвърдени имена в бранша. Предимство при наемането на фирма е, че те ще ви препоръчат, купят и доставят нужните материали, при това със съответната отстъпка, която ползват. Ще ви дадат гаранция за ремонта и ако се наложи, отстраняват възникнали по-късно проблеми.

Разбира се, можете сами да съберете майстори за всяка една от дейностите, но това крие рискове. Ще трябва да съгласувате времето, в което всеки трябва да се включи. Това е доста сложно, предвид че повечето добри майстори постоянно имат ангажименти, а и никога сроковете не могат да бъдат съвсем точно изчислени. Освен това рискувате всеки да си измие ръцете с този, който е правил нещо преди него или след него. Ако все пак решите да действате така, трябва непременно да ги съберете поне на една среща, за да се изяснят етапите, задълженията, да се уточнят евентуални противоречия в начина на работа и т.н. Преди да възложите работата –

планирайте добре бюджета.

Но все пак си оставете и резерва, защото и при най-доброто планиране могат да изскочат непредвидени разходи. Ако средствата ви са ограничени, първо трябва да предвидите най-важните и неотложни етапи от ремонта. Ако жилището е старо и тръбите не са сменяни, е необходимо да се направи подмяна, като експертите препоръчват използването на PVC тръби. Същото важи и за електрическата инсталация. Дори в момента да ви се струва наред, след време може да се наложи да изкъртите всичко, за да я смените, и ще загубите пари и време.

Преди да започнете работа, е добре да сте избрали и дори купили поне част от нещата. Пазаруването на материали в последния момент може да оскъпи значително ремонтните дейности. Имайте предвид също, че не всичко го има на склад и например определен вид бойлери или плочки за баня може да ви бъдат доставени след повече от месец. Така че бъдете предварително готови, за да не се бави работата.

Трябва да се планира предварително дизайнът на всяко от помещенията, за да стане ясно къде какво ще се прави. Необходимо е да се знае например къде в банята ще бъде тоалетната чиния, мивката, душът и ще има ли вана или душ кабина. Това е от значение, за да се предвидят на съответните места изводи на тръбите, осветлението, климатици, санитарните отвори, отдушник и др. Всичко това трябва да се предвиди и да се поставят кабели още в началото, за да се избегне къртене и излишни разходи след завършване на ремонта. Необходимо е

да се спазва определена последователност

в работата – ремонтът се извършва от вътре навън и от горе надолу. На първо място помещенията в дома ви трябва да се опразнят, доколкото е възможно, а ако няма къде да се изнесат всички мебели, задължително ги увийте в найлон.

Следващият етап включва поставяне на дограма, фаянс и теракота, замазки и шпакловки, подготвяне на отвори за вратите, гипсокартон и гипсофазер, окачени тавани, скрито осветление, мазилка, зидария, външна и вътрешна изолация. Специалистите съветват да не се правят компромиси с цената на материалите, например на външната изолация, защото това ще ви струва скъпо впоследствие.

После са довършителните дейности, които включват циклене на паркет или поставяне на нова настилка, врати, кухненско обзавеждане, монтиране на душ кабини, тоалетни чинии, вентилатори, радиатори, осветителни тела, контакти, ключове и др. Накрая се поставя обзавеждането.

 

Топ 5 на основните

грешки, които се

допускат

Не започвайте, без да сте планирали всичко в детайли. Ремонтът е трудоемко начинание, което изисква предвиждане на всички подробности, в противен случай може да се превърне в истинска катастрофа, която да ви струва скъпо. Нужна ви е скица на всяко помещение, в която да са вписани точните размери, наличните врати и прозорци, определено разположението на мебелите. Тази скица трябва да бъде подробно обсъдена с изпълнителите. Носете я и когато пазарувате необходимите материали, мебели и т.н.

Не бързайте. Бързането води до прибързани и необмислени решения и може да ви струва много пари а и да ви забави допълнително, за да поправите гафовете. Освен това прекалено бързото изпълнение на задачите вероятно ще бъде за сметка на качеството им.

Не правете компромиси с качеството. При определяне на бюджета определете най-важните неща, за които не можете да направите компромис с цената на материалите. Набележете и такива, чиято стойност и съответно качество биха могли да бъдат малко по-ниски, защото лесно могат да се подменят след време или няма да се използват много. Търсете изгодни оферти в магазините, отстъпки, промоции, но не избирайте некачествени материали.

Не разчитайте единствено на себе си. Колкото и неща да можете да си направите сам, когато правите цялостен ремонт, е добре да се обърнете към професионалисти, тъй като има доста тънкости, които не знаете и за които не се сещате.

Не се увличайте много по модни тенденции и твърде ексцентрични неща, защото днес може да ви харесват, но утре да ви дразнят. Мислете в перспектива и заложете на нещо, което ще ви е удобно и приятно да гледате поне в следващите 5 години.

Основният ремонтът е инвестиция в бъдещето. Правилно вложените пари ще ви спестят от сметките за отопление и ток и ще ви осигурят комфорт и уют. Ще имате дом, в който да се чувствате щастливи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html