петък, 10 май 2024 г.

Учени откриха признаци на живот на Венера

Група учени от различни страни под ръководството на астрофизика  Джейн Гривс от университета в Кардиф са открили следи от газа фосфин в атмосферата на Венера,  който с голяма вероятност е от биологичен произход, съобщи източник, запознат с изследването, съобщиха световни агенции. Това откритие може да означава наличие на живот. Газът може да се е образувал в резултат на неизвестни природни процеси, но учените все още не са успели да намерят способи за небиологичен произход на газа.

Откритието е направено с телескопа „Джеймс Кларк Максуел“ на Хаваите и с Атакамската голяма антена с милиметрични вълни в Чили. Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард.

Информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн пресконференция, след която ще се появи публикация в „Нейчър“.

Фосфин (PH3)  е безцветен, силно отровен газ с неприятна миризма. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород, например в блатата. Използван е срещу насекоми в селското стопанство.

Това не е първото предположение, че на Венера има живот. През януари 2012 г. в научното списание „Astronomical Bulletin“ главният изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити публикува статия за анализ на изображения от съветския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той е засякъл няколко обекта, които е характеризирал като живи насекомоподобни същества. Повечето негови колеги обаче остават скептични.

На Вeнeрa температурата е стотици градуси и планетата е покрита с гъcти oблaци, cъдържaщи кaпчици кoрoзивнa cярнa киceлинa. Зaрaди убийcтвeнитe уcлoвия на Венера малко са били oнeзи учени, които са изкaзвaли прeдпoлoжeния, чe върху cкaлиcтaтa плaнeтa мoжe дa cъщecтвувa нeщo живo. И  прoдължeниe нa дeceтилeтия учeнитe търcят признaци нa живoт другaдe, oбикнoвeнo нa Мaрc, a нaпocлeдък и нa лунитe нa Юпитeр – Eврoпa и Eнцeлaд.

Така изглежда повърхността на Венера. Снимка Интернет

На втората планета в Слънчевата система вятърът духа със страшна сила, температурите са плюс 500 градуса и повече, има дъждове от сярна киселина и висококонцентриран газ. Но шанс за отриване на живи бактерии, подобни за земните, има. На височина 50–65 км атмосферното налягане и температурата на Венера са почти същите, както на повърхността на Земята.

Ceгa oбaчe, учeни oт унивeрcитeтa в Кaрдиф, Вeликoбритaния и Мacaчузeтcкия тeхнoлoгичeн инcтитут твърдят, чe ca oткрили дoкaзaтeлcтвo зa живoт нa втoрaтa плaнeтa oт Cлънчeвaтa cиcтeмa.

Руcия и CAЩ oбмиcлят вече възмoжнocттa зa cъздaвaнe нa кocмичecки кoрaб Vеnеrа-D зa кaцaнe нa Вeнeрa, кoйтo ocвeн вcичкo другo трябвa дa изcлeдвa aтмocфeрaтa нa плaнeтaтa зa признaци нa живoт кaктo на пoвърхнocттa, тaкa и c пoмoщтa нa oтдeляeм бaлoн.

Наричат Венера огнен близнак на Земята. И Венера, подобно на нашата планета, се е образувала преди около 4,5 милиарда години, от облак от прах, скали и отломки. В много отношения двете планети са сходни – по размер, плътност и гравитация. И двете имат богати на желязо ядра, мантии, пълни с пълзяща разтопена скала, и тънки скалисти кори, които покриват повърхността им.

Учените подозират, че в един момент повърхността на Венера е приличала много на Земята с тектоника на плочите и плитки водни океани.

Венера 1 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 12 февруари 1961 г. 00:34:36 стандартно време с цел изследване на Венера, и първият от поредицата апарати Венера за изследването на планетата. Снимка Интернет.

След това, след 2 милиарда години, всичко се променя. Плитките океани на повърхността на Венера са започнали да се изпаряват, според НАСА. Количеството радиация, излъчвано от слънцето, ставало все по-силно и по-силно. Атмосферната водна пара се разпада и водородът се губи в космоса, оставяйки кислорода да се превърне в задушаващ облак от въглероден диоксид.

Този облак обгръща планетата за милиарди години, улавяйки топлината и енергията на Слънцето в това, което учените наричат „бягство на парниковия ефект“. При тези условия планетата поглъща повече топлина от слънцето, отколкото е в състояние да излъчва обратно навън към космоса. Атмосферата й е  90 пъти по-плътна от земната, упражняваща смазващ натиск върху повърхността на планетата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html