неделя, 5 май 2024 г.

Оксфорд скрива известните изсушени глави заради расизъм

Цанца.

Музеят „Пит Ривърс“ в Оксфорд ще прибере от експозицията си известните изсушени глави заради обвинения в расизъм, предава „Ди арт“.

След 80 г. на показ сбирката от изсушени глави, известни като цанцас, ще бъде прибрана в хранилището на институцията. Досега те бяха показвани в експозицията „Отношението към мъртвите врагове“ и привличаха огромна публика.

Те са дело на племената Шуар и Ачуар от Еквадор и Перу. До 19 век. главите на убитите мъже са отрязвани и изсушавани, за да могат победителите да извлекат силите им.

Процесът е дълъг и неприятен. Първо се обелва кожата заедно с косата от черепа. Костите, мозъка и всичко останало се изхвърля. Кожата се вари, за да се свие. Очите и устата се зашиват, за да се попречи на душата на мъртвия да избяга. В резултат на това главите придобиват размер на голям портокал, а кожата става твърда и тъмно кафява.

Музеят в Оксфорд има 12 цанци, придобити между 1884 и 1936 г. 7 от тях са на хора, останалите са на ленивец и маймуна.

Лаура Ван Брюкховен, директор на музея, съблюдава за етичното излагане на всички 50 000 експонати. Общо 120 експоната, съдържащи човешки останки, ще бъдат премахнати от експозицията.

Изследване на посетителите на музея показва, че изсушените глави и други подобни неща ги карат да виждат другите култури като диви, примитивни и противни. Ван Брюкховен смята, че цанците не спомагат за достигане на по-дълбоко разбиране на чуждите култури, ами подсилват расистките стереотипи.

„Ние не искаме да бъдем разглеждани като мъртви хора, които да бъдат излагани в музей, описани в книга или заснети във филм. Нашите прадеди са предали тези свещени обекти на музея, без да осъзнават последствията“, коментира Фелипе Ценкуш, лидер на племето Шуар.

Все още текат разговори дали главите ще бъдат върнати по родните им места или ще бъдат изложени по друг начин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html