вторник, 7 май 2024 г.

БСП избира нов председател до 19,00 довечера

В 1140 стационарни, подвижни и мобилни секции започват първите в историята на БСП преки избори за председател на партията. Около 80 хиляди социалисти имат право на глас и изборите ще бъдат смятани за легитимни, ако над 50 на сто от членовете на столетницата участват в тях.

Сегашният председател Корнелия Нинова, организационният секретар Кирил Добрев, депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов са четиримата кандидати за най-високия пост в БСП.  Изборният ден започна в 7 сутринта и ще завърши в 19,00 часа. Тогава ще стане ясен бъдещият председател на най-старата действаща и до днес политическа партия у нас.

Петият кандидат Георги Тодоров подаде декларация за отказ от участие в надпреварата преди два дена и гласовете на всички, които гласуват за него, ще бъдат смятани за недействителни. Междувременно в края на кампанията Янков и Жаблянов призоваха социалистите да не участват в избора заради манипулирана процедура. Това обаче не е отказ от тяхна страна от участие в надпреварата.

Според предварителните прогнози Корнелия Нинова има убийствена преднина пред останалите кандидати и ще спечели с най-малко около 70 на сто от гласовете на членовете на БСП. Очаква се избирателната активност да е над 65 на сто в кроя на деня.

Опозицията на Нинова искаше прекият избор да се провали, за да се върне старият начин на избиране на лидер от конгреса. Именно, за да бъде изявена в по-пълна степен волята на всички социалисти обаче, се взе решение за преки избори, които засега са възможно най-демократичната форма на волеизлеяние.

На 26 септември се свиква 26-ият конгрес на БСП, на който ще бъдат избрани Национален съвет и Контролна комисия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html