понеделник, 6 май 2024 г.

Тренд: Пет партии сигурни в следващия парламент

 

Графиката е на в. 24 часа

Ако изборите бяха днес, пет партии сигурно влизат в следващото народно събрание. Това сочи проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1008 българи в периода 29 август – 5 септември по поръчка на в. „24 часа“.

За ГЕРБ биха гласували 23.8 на сто от допитаните, за БСП – 23.4, за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – 15.9 на сто. ДПС е с 10%, на стотна след него с 9.9 е Демократична България.

Формацията около Мая Манолова с 4 на сто и „Обединени патриоти“ с 3.9%  запазват шансове за представителство в бъдещо народно събрание.

Далече под заветните 4 процента за влизане в парламента са Воля, Възраждане и Атака – с около процент, а под него са партията на Цветан Цветанов (0.6 на сто), на Васил Божков (0.3), Движение 21 на Татяна Дончева (0.5), СДС (0.5процента).  АБВ на Румен Петков е на дъното с 0.2 на сто. Останалите партии са в графата „други“.

Изследването на „Тренд“ обаче не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Почти 40 на сто от анкетираните не смятат, че България има нужда от нова Конституция, а една трета са за приемането на нов основен закон.

Най-сериозна подкрепа с цели 83% събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. 72%  са положително настроени към редуциране на мандата на главния прокурор, а премахването на институцията Велико Народно събрание е по-скоро неодобрявано  от българите.

 

В коментар в профила си във Фейсбук проф. Ивайло Дичев пише:

Борисов се срива, ГЕРБ и БСП изравнени. Трифонов им диша във врата. Не е ясно само дали тези резултати за нова партия без апарат са стабилни или моментна емоция. Но пък емоцията може се усили с един концерт пред изборите. Десните и ДПС окопани на десетте процента.

1/ Отечествен фронт срещу ГЕРБ за промяна на съдебната система 2/ Дясна коалиция на ДБ и Трифонов, може би подкрепена от ДПС 3/ Ляво управление на БСП, Манолова (мрежа от партии и движения), президентска подкрепа, за ДПС няма проблем да се включи и тук, ако им изнася 4/ ГЕРБ и ДПС излизат в откровен съюз, разни свободни електрони ги подкрепят…

Нито един вариант не изглежда реалистичен в момента, но е още много рано.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html