неделя, 12 май 2024 г.

Отдаваме почит на проф. Геза Фехер

Днес се открива изложба по случай 130-годишнината от рождението на унгарския археолог Геза Фехер. Откриването е в 17:00 ч. в Централната библиотека на БАН (ул. „15 ноември“ №1).

Експозицията ще открият директорът на ЦБ – БАН д-р Силвия Найденова и Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София. Проф. д.и.н. Пенка Пейковска ще припомни по-важните моменти от дейността на прабългариста проф. Геза Фехер. Организатори на изложбата са Централната библиотека на Българската академия на науките и Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София.

Геза Фехер Геза Фехер е роден на 4 август 1890 г. в градчето Кунсентмиклош, тогава в Австро-Унгарската империя. Работи в България от 1921 до 1944 г., а от 1943 г. е и чуждестранен челн на БАН. Той е сред основоположниците на прабългаристиката.

Взема участие в археологическите разкопки в Абоба-Плиска, Преслав, Мумджилар, Енидже. Проучва основно Мадарския конник. Научното му творчество от междувоенния период е посветено на прабългарската култура, разчитане на надписа върху Мадарския релеф и историческите връзки между прабългарите и старомаджарите.

С научните си разработки, обнародвани не само на български и унгарски език, но също на немски и френски, Геза Фехер има изключителни заслуги за създаването в Европа на широк обществен интерес към прабългарите.

Умира на 10 април 1955 г. в Будапеща.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html