събота, 11 май 2024 г.

Специалност „Мода“ в НХА става на 20 години

снимка: Милка Александрова – Бучи

През септември се навършват точно 20 години след като първият випуск студенти на специалност „Мода“ започва своето обучение в ателиетата на Националната художествена академия. Специалността е създадена през 2000 г. от екип от преподаватели начело с проф. Греди Асса. Като част от отбелязването на рождения ден на катедрата студенти се включиха със свое модно ревю в рамките на SOFEST.

Ревюто в столичното кино „Кабана“ премина под мотото „Традиция и мода“. В него се включиха 11 студенти от специалност „Мода“ – Ния Топалова, Сю Иян, Михаела Александрова, Рая Виктор, Анна Рангелова, Самуил Велев, Димитър Тодоров, Нели Диянова, Павел Стоев, Станислава Черганова, Кирил Бучаклийски. Всички те показа свои разработки вдъхновени от традицията, от родното. Така младите дизайнери възвръщат блясъка на наследените културни кодове, придавайки им ново звучене – чрез нови материи и силуети или употребяват вече съществуващи такива, за да изградят нова съвременна визия за дреха. Някои от авторите дори успяха да интегрират задължителните предпазни средства срещу Covid-19 в цялостното решение на костюмите си, превръщайки предпазните шлемове в ефектен елемент от презентацията на дрехата.

снимка: Милка Александрова – Бучи

Ръководители на проекта са техните преподаватели от НХА доц. Яна Костадинова, доц. ана Аврамова, д-р Александър Гергинов и д-р Милка Александрова. Организаторите уточниха, че „по всеобщо мнение, сред най-впечатляващите модели се откроиха трите ансамбъла на Ния Топалова“, един от които беше и финалът на самото ревю. По думите на д-р Милка Александрова: „Ако в българската мода се случва нещо наистина ново и експериментално, то това е сред творческите търсения на студентите и техните преподаватели„.

Съвсем в синхрон с темата на ревюто, на сцената на фестивала същата вечер се качиха Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Васил Хаджиманов, които потопиха публиката в музикалния свят на България, Северна Македония и Сърбия.

С това обаче рожденият ден на катедра „Мода“ в НХА празникът не приключва, уточниха от екипа на катедрата. През ноемви, въпреки пандемичната ситуация, предстои подреждането на голяма изложба в галерия „Академия“. В рамките на събитието ще бъде представен и юбилейният каталог на специалността.

Припомняме, че тържествата за годишнината на катедрата стартираха още през февруари, когато в 29-я ден на месеца в Чешкия културен център се състоя модният пърформанс „Акция 20/2020“. Тогава като креативен медиатор доц. Мариел Гемишева, заедно с дипломници на специалността, създадоха зрелищен „спектакъл“, в който изкуството на модата се разкри като вертеп. Извън-редно пространство, в което можехме да размисли за „модния дизайн, за краха на свенливостта и началото на едно извънредно положение, в което всички ние – любезните развратници, отдавна сме връхлетени от бича на импотентността – физическа, емоционална, интелектуална„. Тогава със свои авторски проекти се включиха Боян Петрушевски, Александър Гергинов, Милка Александрова – Бучи, Василена Габровска, Димана Видинова, Иван Гинчев, Йелена Кесич, Николай Божилов, Рафаела Рафаелова, Янчо Спасов и др.

снимка: Милка Александрова – Бучи

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html