петък, 26 април 2024 г.

Варна за 16-и път става градът на анимацията

На 9 септември във Варна стартира Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ). Форумът ще се проведе  от 9-ти до 13-ти септември във Фестивалния и конгресен център в морската столица. В него ще вземат участие художници и режисьори от цял свят, които ще разкажат чрез картина историята и развитието на анимацията. Ще бъдат прожектирани пълнометражни и късометражни филми, които  ще направят една своеобразна панорама на световната анимация.

Организаторите уточняват, че фестивалът е за всички възрасти. Младите и по-възрастните зрители ще имат възможност да видят филми, надникващи както в техните проблеми от ежедневието, така и в сферата на най-интимните им чувства и преживявания или пренасящи ги като някаква машина на времето в далечното минало или необозримото бъдеще.

Освен филми, организаторите са подготвили  и любопитни лекции, изложби, дискусии на интересни теми, както и още много други изненади. Така 9 септември студенти на Нов български университет ще подредят изложбата „Анимационни рисунки“, която ще бъде открита в 18 ч., а на 11 септември португалският режисьор Фернандо Галрито ще проведе майсторски клас.

Според Галрито всички изкуства се съдържат в анимацията, както и в киното, театъра, операта. Да, но според него само анимацията може да създава движение от линеарни изображения. Тогава анимацията е изкуството на всички изкуства и изкуството на движението. Анимацията е също така изкуството на трансдисциплинарността, която обединява и създава връзки между всички изкуства. В днешно време няма движещо се изображение, с което анимацията да не е свързана и да няма диалог с нея. В този майсторски клас Фернандо Галрито ще представи няколко примера от студентите си и от неговите творби, в които анимацията си взаимодейства с дигитални платна, пърформанс, танц, театър, архитектура, нови технологии, изящни изкуства и инсталации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html