събота, 24 февруари 2024 г.

Красен Кралев предупреди: Вирусът е жесток и от него се умира!

 

Снимка от профира във Фейсбук на министъра на спорта

Вирусът е жесток и от него се умира – който още вярва в конспирации, си е за негова сметка. COVID -19 може да направи тромби в белите дробове, може да предизвика вторична инфекция, усложнява диабета, хипертонията, всички сърдечно-съдови заболявания…….никой не е застрахован!

Това написа в понеделник в профила си във Фейсбук министърът на спорта Красен Кралев. На 23 август той бе диагностициран с COVID-19. Три дни по-късно здравословното му състояние се влоши и е приет в УМБАЛ “Света Марина” във Варна. Диагноза – двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност.

Последните 12 дни Кралев прекарва в Интензивното Респираторно Отделение на Клиника по пневмология и фтизиатрия на болницата. „Лекарите положиха огромни усилия да се справят със заболяването ми и успяха“, пише той. От понеделник лечението му продължава в домашни условия, до пълното изчистване на организма от вируса.

Министърът благодари на лекарите за тяхната изключителна компетентност, внимание, бърза и решителна реакция, човешко отношение към всеки болен, което е от голямо значение в този труден за пациентите момент.

„Благодарение на тези хора аз преминах през най-тежката част това изпитание, затова искам да ви разкажа повече за тях“, продължава поста на Кралев.

„Условията при които тези герои работят наистина са тежки. По време на работата си при болните в интензивното те прекарват минимум по 4 часа, навлечени с плътни защитни облекла, маски, очила и шлемове, които в неклиматизирани помещения правят дишането почти невъзможно. Има огромен риск за медиците, които са изложени от ежедневния контакт с коронавируса. В съседната стая до моята лежеше д-р Стоянка Ненкова, която е част от екипа на отделението, но се беше заразила от пациент преди няколко седмици“.

„Не подценявайте жестокостта на коронавируса, не омаловажавайте труда на медиците, които са изолирани от близките си и изложени на огромна опасност за живота си всеки ден. Тези хора заслужават огромна благодарност и уважение от цялото общество. Пазете лекарите – ще ни трябват“, апелира министърът на спорта.

Той напомня, че засега няма как да се гарантира успешно лечение. Когато такова бъде открито, ще се приеме протокол и процедура за лечение, еднакви в целия свят. Дотогава има само една гаранция – просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме всички епидемични мерки, препоръчва Красен Кралев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html