понеделник, 6 май 2024 г.

Откриха Националната изложба – биенале „Приятели на морето“

снимка Катя Христова

Емануела Ковач бе удостоена с голямата награда за графика на името на Тодор Атанасов

В петък в Художествената галерия „Петко Задгорски“ в Бургас бе открито поредното издание на един от най-престижните извънстолични форуми за пластични изкуства – националното биенале „Приятели на морето“. Събитието се осъществява в партньорство с Община Бургас и Съюза на българските художници (СБХ).

снимка Катя Христова

След дълга и нелека селекция журито включи 117 автора в изложбата: 74-ма живописци, 23-ма графици и  20 скулптори. Сред номинираните за награди в отделните категории бяха Цветан Казанджиев, Людмил Георгиев, Наташа Ноева и др. Големите победители обаче се оказаха други. Калия Калъчева грабна наградата на СБХ за млад живописец за творбата си „Златно море“. В същата категория Община Бургас отличи Живко Иванов за картината му „В края на сезона“.

Снимка Катя Христова

Наградата за графика на името на изтъкнатия график Тодор Атанасов бе присъдена на очарователната Емануела Ковач. През годините с работата си в полето на графиката тя се утвърди като едно от най-водещите женски имена в изкуството на графиката и продължава да отстоява първенството си. Сега Ковач впечатли журито с творбата си „Морето само живите обича“ изпълнена в колаграфия и суха игла. Творбата ѝ звучи досущ като стиха на поета Христо Фотев:

Mорето само живите обича,

а мъртвите изхвърля на брега.

Едно момиче, ах, едно момиче

морето не изхвърли на брега.

Остана само кърпата позната

да се прелива с белите вълни.

Момичето обичаше моряка,

моряка – всички хубави жени.

Остана само кърпата с червени

и лилави ресни като преди.

Ний плакахме безшумни и смутени

и скочихме в студените води…

До дъно преобърнахме морето

със пръсти, посинели от тъга,

да търсиме момичето, което

морето не изхвърли на брега.

Изложбата може да бъде разгледана до 9 октомври, а в нея могат да бъдат видени изящните творби на цяла плеяда именити автори като Христо Генев, Андрей Янев, Стоимен Стоименов, Иван Нинов, Димо Колибаров и др.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html