петък, 26 април 2024 г.

Пиронкова отвя рускиня на US Open

Три години след последния си мач в Тура Цветана Пиронкова се завърна триумфално! Бившата първа ракета на България надигра световната №120 Людмила Самсонова с 6:2, 6:3 в първия кръг на US Open.

Полуфиналистката от „Уимбълдън 2010“ показа добър тенис след дългата пауза, а във втората фаза я чака огромно изпитание – двукратната шампионка от Големия шлем и десета поставена Гарбине Мугуруса, която надигра Нао Хибино с 6:4, 6:4.

Пловдивчанката надигра рускинята с търпение и постоянство, като се възползва от прекалено голямата агресия в играта ѝ. Важно е да се отбележи, че бекхендът на Цвети бе на страхотно ниво – с него тя поемаше контрол в разиграванията и диктуваше темпото, като много често завършваше точките директно с този удар.

Бившата първа ракета на България при дамите се класира в основната схема на US Open благодарение на защитен ранкинг. Последно полуфиналистката от „Уимбълдън 2010“ игра на Свещената трева в Лондон през 2017 г. Тогава тя надделя над Сара Ерани с 6:1, 6:4 в първата фаза, а после отпадна след загуба от една вече отказала се тенисистка – Каролин Вожняки.

Другата българка в турнира – Виктория Томова, напусна турнира, след като отстъпи на 28-ата в света американка Аманда Анисимова – 5:7, 5:7. Това бе първи мач между двете и преди двубоя 25-годишната софиянка бе определена за аутсайдерка.

Въпреки това Вики започна силно и в първия сет на два пъти имаше аванс от пробив. И в двата случая обаче нейната опонентка връщаше, а след това проби решително за 7:5. Втората част започна с пробив за първата ни ракета, но Анисимова не само, че го върна веднага, а бързо поведе и с пробив аванс за 4:1. Томова успя да изравни, но след това бе пробита в последния дванадесети гейм, идентично на първия сет, и загуби частта и мача. Във втория кръг Анисимова ще срещне Наталия Вихлянцева или Катрина Скот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html