неделя, 5 май 2024 г.

Откриха картина на Рембранд в мазе след 40 г.

Забравената картина на Рембранд. Снимка: Ashmolean Museum, University of Oxford

Откриха картина на Рембранд в мазе след близо 40 г. престой там. Нещо повече, тя е била смятана за фалшификат, съобщава „Индипендънт“. Сега най-сетне ще бъде включена в изложба.

Тя е дарена на музея „Ашмолд“ през 1951 г. През 1981 г. група експерти преценяват, че това не е картина на Рембранд, тъй като е рисувана много след смъртта му.

Сега обаче изкуствоведите смятат, че „Глава на брадат мъж“ е оригинал. До това откритие се стига след организирането на ретроспектива на художника в музея. Кураторът Ан ван Камп решава картината да бъде изследвана отново:

„Картината е в стила на Рембранд. Типични за него са тези етюди на глави на стари мъже с отчаян, меланхоличен, замислен вид. Много е типична за работата на Рембранд в Лайден около 1630 г.“, каза тя.

Дендрохронолог установява, че „Глава на брадат мъж“ е нарисувана върху същото дърво като картината „Андромеда, прикована за скалите“. Тя също е нарисувана от 1620 г. до 1630 г. Музеят още не е категоричен, че Рембранд е нарисувал картината. Несъмнено е обаче, че тя е създадена в неговото ателие.

Картината е включена в изложбата „Младият Рембранд“, затворена през март заради епидемията и отворена отново за посещения този месец.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html