събота, 4 май 2024 г.

Все повече мигранти и бежанци убиват и насилват германци

Кой е жертвата в случая: чужденците или германците? Най-новите официални данни сочат, че в Германия мигранти и бежанци са замесени по-често в престъпления срещу германци, отколкото обратното.

Посрещане на бежанци. Снимка: swruk.org

През 2019-а година германците по-често са ставали жертва на насилие от страна на мигранти, отколкото обратното. Данните са от актуален доклад на Федералната криминална служба със заглавието „Престъпността в контекста на миграцията“. С периодичните си доклади на тази тема от 2016-а насам криминалистите се опитват да обхванат тези чужденци, които в последните години са пристигнали в Германия да търсят убежище.

Според доклада, 138 германци са били засегнати от най-тежките престъпления – предумишлено и непредумишлено убийство, в които е участвал поне един заподозрян мигрант. Жертвите на такъв вид престъпления са 27. От друга страна мигрантите и бежанците, засегнати от престъпления, в чието извършване е бил замесен поне един германец, са 53-ма. И само един е бил убит.

Що се отнася до престъпленията, свързани със сексуалното самоопределение, жертвите-германци са 2 866, докато сред мигрантите и бежанците потърпевши от такъв вид престъпления са 95 души.

По-често германци стават жертва

Данните на Федералната криминална служба се отнасят за случаите на убийство или опит за убийство, за престъпления срещу сексуалното самоопределение, личната свобода, нанасянето на телесни повреди и за кражбите. През 2019-а са били регистрирани над 1 милион жертви на такъв вид правонарушения. 95 400 от тях са станали жертви на престъпления, за които е заподозрян най-малко един мигрант – с 6 процента по-малко, отколкото през предходната година. Това означава, че почти всеки десети потърпевш е жертва на престъпление, в което има замесен мигрант. А мигрантите съставляват два процента от населението.

От общия брой жертви на престъпления, за които са заподозрени мигранти (95 400), около половината – 45 900 – са германци. В обратния случай – когато става дума за престъпления срещу мигранти, за които са заподозрени германци, потърпевшите са 10 400, т.е. много повече, отколкото през 2018 (ръст от 23 процента).

Както при всички статистики, и в този случай груповите данни не са показателни за отделните хора. Още повече, че групата на мигрантите в Германия е много хетерогенна – повечето от тях никога не са извършвали тежко престъпление.

Криминалистите изтъкват и това, че прекомерното присъствие на мигрантите в статистиката се дължи на обстоятелството, че пристигащите в Германия бежанци са предимно млади и по-често от мъжки пол. Те живеят обичайно в големите градове, не са високо образовани и често са безработни. Всичко това са характеристики, които в статистически план повишават склонността към престъпления.

Престъпленията срещу чужденци се извършват най-вече от други чужденци

Докладът на Федералната криминална служба показва, че заподозрени германци има само в 21 процента от случаите, при които жертва на престъпление е станал мигрант или бежанец – при останалите почти 80 на сто заподозрените са също бежанци, мигранти или други чужденци. В четири пети от случаите става дума за телесни повреди.

Това е наистина силен аргумент срещу разпространеното схващане, че бежанците са особено застрашени от германци-ксенофоби. На базата на представените от Федералната криминална служба данни става ясно, че кандидатите за убежище в Германия стават обект на нападения най-вече от страна на други чужденци.

Текстът е на „Дойче веле“, заглавието е на „Антени“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html