четвъртък, 2 май 2024 г.

Проф. Кантарджиев: Ковид-19 отминава, но идват гриповете

Тодор Кантарджиев. Снимка: БНТ

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви пред БНТ, че епидемията от коронавирус отминава, но идват гриповете.

„В събота за първи път имаме по-малко от 10% положителни. Сега имаме по-малко нови случаи, защото затоихва епидемията. България е една от страните, които имат най-сериозно намаляване на случаите на коронавирус. Понаучиха се и лекарите да лекуват. Очаквахме вирусът да стане по-малко смъртоносен, но засега няма доказателства за това. Сега у нас се говори много за смъртността, но тя винаги става висока, когато утихва вълната. В момента много се критикува МЗ и нашата работа за тази смъртност, но ние сме от държавите с най-висока обща смъртност“, посочи той.

Кантарджиев пожела учениците да се върнат в класните стаи, но при спазване на мерките за безопасност. Само тези, които са болни или с имунен дефицит, е редно да си стоят вкъщи.

Въпреки положителните прогнози болниците у нас се готвят за втора вълна от коронавирус. Идват и гриповете, които ще накарат доста хора да потърсят медицинска помощ с опасения за нещо по-лошо. Те са със сходни на коронавируса симптоми и не трябва да се паникьосваме.

„Моля по-образованите и интелигентни хора да се вслушват в експертите и който иска да се предпазва, да носи маска. Ако болният е с маска, вероятността да се разболее друг човек е 5%. Алтернативата е маска или тръба за командно дишане“, категоричен е експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html