събота, 4 май 2024 г.

СДС предлага двукамарен парламент, който да избира президента

 

СДС внесе в Народното събрание своите предложения за промяна на Конституцията. В тях се акцентира върху това Народното събрание да е съставено от две камари.

 

Илия Лазаров, главен секретар на СДС

Предложенията са на база 30-годишния опит на СДС, заяви за „Антени“ главният секретар на синята партия Илия Лазаров. Той добави, че проектът е бил приет от НИС на СДС и публикуван още през януари миналата година. Коалиционният партньор на сините ГЕРБ е запознат с предложенията за промени, знаят ги наизуст, каза Лазаров.

Три са ключовите промени, които предлага СДС.

Първо, Народното събрание да се състои от две камари. Така ще се избегне възможността едни и същи хора да приемат законите на първо и второ четене, коментира Илия Лазаров. На първо четене законът минава в долната камара, а на второ – в горната. Такава е практиката в САЩ и почти всички водещи западноевропейски демокрации.

Според проекта горната камара трябва да е с мандат 5 години, да се избира мажоритарно на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

Долната камара трябва да е с мандат 4 години. Депутатите в нея се избират с пропорционални партийни листи, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

Второ –  ново административно деление и намаляване броя на общините с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите съгласно европейските стандарти.

Третото съществено предложение на СДС за промяна в основния закон е за непряк избор на президент. Държавният глава следва да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 квалифицирано мнозинство на съвместното заседание на двете камари.

Предлага се премахване на длъжността вицепрезидент, а при невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html