четвъртък, 25 април 2024 г.

Заради недомислици с машинното гласуване шефката на ЦИК подаде оставка

 

НС току-що е избрало Стефка Стоева за шеф на ЦИК. Снимка Интернет

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева подаде оставка заради недомислици с машинното гласуване.

Тя е обявила мотивите си за оттегляне от поста на днешното заседание на комисията. Една от основните причини за оставката е несъгласието й цялата отговорност по организиране на машинното гласуване да се прехвърля на ЦИК, каквото предложение има в проекта за промени на Изборния кодекс.

Стоева заявила на колегите си, че внесеният проект за промени в ИК я е изненадал.  По думите ѝ предложенията са противоречиви и поставят в невъзможност ЦИК да работи спокойно и да подготвя избори.

„Създава се нов чл. 213а, по силата на който ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинното гласуване, при това отново с неясна формулировка – чрез наемане или купуване. При тази нова неяснота – кой от двата способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрал и дали той е правилният и целесъобразният. Тук са отговорни, сериозни хора. Веднъж вече сме минали по пътя на една обществена поръчка за доставка и то само на 3000 машини. А сега предстои в пъти повече и знаете какъв тежък и отговорен е този процес.

На среща с президента Радев, най-големият агитатор за машинното гласуване. Снимка Интернет

И аз се питам защо с лекота законодателят прехвърля решаването на основния въпрос – за да бъде придобивната сделка върху ЦИК и това в навечерието на изборите, за които не е ясно редовни ли ще са, извънредни ли ще са, за Велико Народно събрание или за обикновено.

В резултат на тези действия на депутатите  ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение – да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство.

Това е истината и обществото трябва да знае, защото не бива всичко да се стоварва на нас и след като ние не сме спрели да работим, да се говори, че ЦИК саботира изборите…“, заяви Стоева пред колегите си на днешното заседание на комисията.

По думите ѝ предложенията на промени в Изборния кодекс поставят редица важни въпроси:

„Какви машини да се придобият – за гласуване, които много държави отказаха да използват или за електронно отчитане на вота, каквито становища се застъпват;

Машините ще се купят или наемат и на каква цена – към проекта липсва финансова обосновка, каквото е законовото задължение, за да стане ясно на народните представители и на обществото колко ще струват машините. Видяхте в двете проучвания, които получихме, за какви цени става дума;

Заради недомислиците с машините за гласуване Стефка Стоева хвърли оставка. Снимка Интернет

Не е ясен броят на машините. ЦИК посочи в своя анализ, че секциите за гласуване ще бъдат около 9500. Това не е достатъчно, защото зависи от това дали ще има и  гласуване с бюлетини.  В настоящия Изборен кодекс се забранява, но проектът допуска. Много е важно колко машини ще се поръчат, за да няма излишни, или да не стигнат“.

Оставката на Стефка Стоева ще бъде депозирана в Народното събрание като се надява да бъде гласувана още следващата седмица, когато то заработи,

Бившият конституционен съдия бе избрана за шеф на ЦИК през март миналата година. Тя бе подкрепена единодушно от всичките 141 присъстващи депутати. Стоева бе номинация на ГЕРБ.

Преди да стане конституционен съдия Стефка Стоева беше един от най-авторитетните административни съдии. Беше и зам.-председател на Върховния административен съд.  Заради безспорните ѝ качества през 2009 г. колегите ѝ върховни съдии я избраха за член на Конституционния съд.

.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html