петък, 23 февруари 2024 г.

Учени от БАН с контраписмо

Учени от БАН излязоха с контраписмо, което е реакция към техни колеги, които преди десет дни подкрепиха протестиращите срещу правителството и главния прокурор и призоваха за гражданско неподчинение.

В контраписмото се казва, че учените, подкрепили антиправителствените демонстрации, използват името на БАН за политически игри.

„За нас е скандално и срамно, че малка група настоящи и бивши служители на БАН си позволява да изразява политически позиции, искания и обвинения, използвайки и заставайки зад името на 150-годишната институция БАН“, пише в позицията, под която стоят имената на проф. Симеон Съйнов и на ст. н. с. Георги Райчевски – асоциирани членове съответно на Институтите по механика и по физикохимия.

Двамата учени се разграничават от 168-те си колеги, подкрепили антиправителствените протести, обвинявайки ги във връзки с БСП и подозирайки тристранна договорка между Социалистическата партия, президента Румен Радев и лидера на протестната група учени проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство.

Съйнов и Райчевски питат още дали дарение, направено от БСП на БАН, ще бъде върнато на червената партия, каквато заявка е направена по отношение на друго дарение за академията – направено от ДПС депутата Делян Пеевски.

Питат още дали ръковдството на БАН застава зад политическите искания на колегите им, искащи оставка на правителството, ще получат ли билет за кариерно израстване подкрепилите антиправителствената позиция и заплашвани ли са с блокиране на кариерното им израстване колеги, отказали да се включат в нея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html