петък, 26 април 2024 г.

Опозицията в Беларус прави правителство в сянка

Опозицията в Беларус прави правителство в сянка, като сформира Координационен съвет, който бе представен като автентичното представителство на беларуското общество.

„В момента се формира съставът на членовете на съвета“, съобщава пресцентърът на обединения щаб на опозицията.

снимка: CNN

В следващите няколко дни ще бъдат избрани президиум и председател на съвета.

Основният състав на този орган ще бъде от 70 души, но няма да има политическа програма, защото не си поставя за цел да получи властта.

Президентът Александър Лукашенко, избран с над 80 на сто подкрепа, за която има съмнения, че е фалшифицирана, определи създаването на съвета като опит да бъде завзета властта. Той отказва да проведе нови избори и вместо това пусна предложение за нова конституция.

Един от лидерите на обединения щаб на опозицията, Мария Колесникова, обяви, че опозиционният съвет иска приятелски отношения с всички страни, включително Русия, Украйна и държавите от ЕС.

Според ЕС изборите на 9 август не са били честни, Русия и Китай подкрепят режима на Лукашенко.

Лидерите на Европейския съюз се събират на извънредна среща на върха заради кризата в Беларус и нестихващите протести.

ЕС вече обяви, че не признава данните за спечелване на шести мандат от президента Александър Лукашенко, а мнозинството в Европейския парламент настоя за нови избори.

„Събитията в Беларус са неприемливи, а изборите не бяха честни и свободни“, заяви в навечерието на днешното заседание председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел отбеляза, че ЕС подготвя списък за налагане на нови санкции срещу отговорните за издевателствата над гражданите и за подмяната на изборните данни. Той настоя на страната да не бъде оказвана външна намеса.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановска призова европейските лидери да не признават резултата от изборите за държавен глава на Беларус.

„С цел да съдействам за мирно предаване на властта в страната ми поех инициатива за създаването на Национален координационен съвет на Беларус, който да оглави процес за мирно предаване на властта чрез диалог“, добави опозиционерката.

Според нея съветът незабавно ще организира „нови честни и демократични избори под международно наблюдение“.

Тя призова лидерите на Европа „да зачитат принципите на международното право, суверенитета на Беларус и избора на беларуския народ“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html