четвъртък, 18 април 2024 г.

In Memoriam: Почина Бен Крос – актьорът, който истински обичаше България

Известният британски актьор Бен Крос почина на 72-годишна възраст във Виена. Звездата от легендарните кинопродукции „Огнените колесници“, „Стар Трек“ и „Първият рицар“ е издъхнал след кратко боледуване, предадоха британските медии. Актьорът е страдал от онкологично заболяване и е бил на изследвания в австрийската столица.

Снимка: интернет

Новината съобщи дъщеря му Лорън в социалната мрежа Facebook. По думите ѝ Крос е бил болен от известно време, но през последните няколко дни състоянието му драматично се е влошило. Тя благодари за подкрепата на феновете му, разкривайки че актьорът винаги се е наслаждавал максимално на контакта с публиката.

Роден е на 16 декември 1947 г. в Лондон в работническото семейство на ирландски католици. Майка му е била чистачка, а баща му – портиер и прислужник. Крос започва да играе роли много млад и участва в училищни пиеси – най-забележимата му изява е като Исус в училищен спектакъл, когато е на 12 години. Години след това завършва Кралската академия за драматично изкуство.

Изгряването на Крос като международна звезда започва през 1978 година с участието му в мюзикъла „Чикаго“, в който играе Били Флин, адвокатът на убийцата Рокси Харт. По време на играта си в Чикаго той е забелязан и препоръчан за филма  „Огнените колесници“. Там играе една от главните роли – на атлета Харълд Ейбръхамс. Филмът има редица номинации за „Оскар“, а Крос печели награда за най-обещаващ актьор за 1981 г.

През годините има десетки роли в киното, в телевизионни филми и сериали.

Преди смъртта си той се снима последно в хоръра „Дяволска светлина“, а според представителите му по-късно тази година е трябвало да изпълни главната роля в романтичната драма „Последното писмо от твоя любовник“.

Бен Крос на сватбата си в Жеравна. Снимка: интернет

Любовта довежда англичанина у нас, където прекарва последните години от живота си като български зет. Последният от трите му брака е с българката Деяна Бонева, сключен по стара българска традиция в Жеравна – град, в който актьорът живее известно време. Участва в спектакъл на ансамбъл „Българе“, пише текстове за песни на Васил Петров, пее с него на фестивала „Аполония“ през 2007 г. Последната му роля в български филм е на английския вицеконсул Уайт в „Имало една война“. А филмът „Останалото е пепел“, където Бен Крос си партнира с Асен Блатечки и Диляна Попова, излезе  тази година.

Бен Крос е щял да играе главната роля в популярния български комедиен сериал „Английският съсед“, но поради множеството си ангажименти той самият препоръчва Лесли Грантъм за изпълнението на главния герой.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html