петък, 26 април 2024 г.

Говорителят на ЦИК: Два дни избори – това е Параграф 22

„Предложението при епидемична ситуация да се гласува два дни наистина представлява Параграф 22, защото не е ясно как ще бъде организиран изборният ден“, заяви пред bTV говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Таня Цанева. снимка: bTV

Тя допълни, че ако предложението бъде прието, Централната избирателна комисия ще трябва да създаде правила.

„Това, което ГЕРБ предлага, ще бъде похищение, пладнешки обир на гласовете на българските граждани. Комбинацията от връщане на хартиените бюлетини и удължаване на изборния ден… те ще имат възможност през нощта между двата дни да дописват и надписват и да добавят бюлетини. Ще се движат депутати като торбалани с черните чували. Това са изключително опасни поправки“, каза бившият омбудсман и настоящ лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, която бе в студиото с Цанева.

Освен изборите да може да се провеждат в два последователни дни при обявена извънредна епидемична обстановка, каквато има в момента, ГЕРБ предлага в секциите с над 300 избиратели освен с машини да се гласува и с хартиени бюлетини. Действащият Изборен кодекс предвижда в тези секции да се гласува само с устройства.

От партията на Борисов прехвърлят и отговорността за машинния вот изцяло на ЦИК, която ще трябва да определя дори „техническите извиквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинното гласуване“. В проекта на ГЕРБ не е предвидено и къде ще се съхраняват машините преди изборите.

Според Цанева произвеждането на избори с машинно гласуване е държавна политика.

„Машините би трябвало да се придобиват от държавата, трябва да има добро сътрудничество, защото изборите са произвеждат не само от ЦИК, но и от много други органи“, добави тя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html