сряда, 24 април 2024 г.

Марио Драги: Европа е като след Втората световна война

„Възстановяването на Европа от коронавирусната пандемия ще бъде сходно на усилията за възстановяване след Втората световна война и ЕС трябва да потвърди основните си ценности въпреки предизвикателствата на световните сили“, заяви бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги“, съобщава Ройтерс.

По време на лекция в Римини, Италия, той посочи, че пандемията рискува унищожаването на човешки капитал, нещо, което не е наблюдавано след войната, така че възстановяването трябва да се съсредоточи върху хората, които ще трябва да изплатят безпрецедентния размер на дълга, натрупан през тази година.

„Дори когато Европа се трансформира, тя трябва отново да приеме някои от основните си принципи, включително многостранност и глобално върховенство на закона, дори ако сили като САЩ и Китай поставят под въпрос тези принципи“, добави Драги.

„Трябва да вземем вдъхновение от онези, които участваха във възстановяването на света, Европа и Италия след Втората световна война“, посочи бившият президент на ЕЦБ, който напусна поста си в края на миналата година.

„Натрупаният заради пандемията дълг е безпрецедентен и ще трябва да бъде погасен основно от онези, които днес са млади. Следователно наше задължение е да ги оборудваме със средствата за обслужване на този дълг“.

„Все пак има сектор, който е ключов за растежа и следователно за всички трансформации, които току-що изброих, и в който дългосрочната визия трябва да се обвърже с незабавни действия: образование и по-общо – инвестиции в младите хора“, посочи той в заключение.

Марио Драги е италиански финансист. От 1984 до 1990 г. е изпълнителен директор в Световната банка, а през 1991-2001 година – генерален директор в италианското министерство на правосъдието. От 2002 до 2005 г. работи в банката „Голдман Сакс“. От 2006 г. е управител на Италианската банка – централната банка на Италия. През 2011 г. е избран за председател на Европейската централна банка. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html