петък, 26 април 2024 г.

ЕС отделя 66 млн. евро помощ, за да спре избухването на конфликт в Ливан

Европейският съюз ще даде 66 милиона евро помощ за Ливан след чудовищният взрив в Бейрут.

Експлозията на 4 август отне живота на близо 160 души и рани над 5000. Очаква се Европейската комисия да гласува допълнителни средства, които да покрият най-належащите нужди на 2-милионния град.

Парите ще отидат за медицинска помощ, храна, жилища за пострадалите, вода. „Антени“ припомня, че пристанището на столицата е неизползваемо след експлозията на близо 3000 тона амониева селитра.

Именно от него градът се снабдява с по-голямата част от своите медицински консумативи, храни и други ключови продукти. Сега се очаква икономическата и политическа криза, която тресе страната от месеци, да се задълбочи.

Именно това е и една от причините ЕС да налива толкова пари – за да предотврати въоръжени сблъсъци, които могат да прерастнат в открита гражданска война.

Очаква се Ливан да получи още десетки и стотици милиони евро помощ и от отделни членки на ЕС. Една от тях е Франция, бившата колониална владетелка на страната. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон посети Бейрут и още помощ. Визитата му обаче беше приета като покровителствена и снизходителна.

Макрон заедно с ООН организира коалиция от държави, които да дарят 252 милиона евро помощ на Ливан.

От ЕС и от ООН обаче са твърди в позицията си, че помощта ще бъде подложена на стриктен контрол, за да не бъде открадната или прахосана. Нещо, което често се случва с международните финансови инжекции в страните от Близкия изток и Северна Африка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html