понеделник, 26 февруари 2024 г.

Според „Нова“ Христо Иванов се държи вече като сигурен премиер

От пълния запис на снощната (в неделя вечерта) изява на Христо Иванов на „Орлов мост“ се вижда, че той  вече се държи като сигурен премиер, който е готов да раздава постовете, събира сивита в крачка на кръстовището, прави планове как ще пренареди държавата от понеделник, получава поздрави, ръкува се с хора, пита ги дали вече са се записали за доброволци на ДБ и т.н., пише на сайта на nova.bg/news. Публикуваме го без редакторска намеса.

Иванов не крие, че очаква днес (понеделник, б.р.) оставката на Бойко Борисов, но го съветва да я хвърли още през нощта. Сравнява го с Орешарски, а за варианта Деница Сачева да стане премиер, какъвто слух се понесе, казва: „Номерът с Деница Сачева е абсолютен фарс“.

„Ще видим какво точно ще обяви, това което е сигурно, че Орлов мост надделя“, коментира още Иванов с протестиращите. Така той е разтълкувал поста на премиера от вчера и текста до снимката му с внуците, че е време за неговите решения.

Христо Иванов на барикадите на „Орлов мост“. Снимка 5Gmedia

„По един или друг начин оттеглянето на Борисов беше ясно. Нашата задача оттук нататък минава във фокус върху Гешев. Не съм пророк, правя само прогноза“, казва за оставката и след нея Христо Иванов. И реди действията от евентуалната оставка на Борисов насетне: „Първата ни задача е Гешев, аз няма да забравя Гешев“ /разкрива, че протестът ще се премести пред Съдебната палата/. Този е абсолютен гьонсурат и ще бъде много по-трудно да бъде изчегъртан, но трябва да го направим.

Иначе Борисов си отива, Пеевски остава, Гешев остава. Не можем да си позволим Пеевски да остане. Не можем да си позволим Доган да излиза от храстите да се подхилква и да ни казва „добре и успех“. Не можем да си позволим моделът да се запази. И тук е голямата задача. Гражданите излязоха и свалиха това абсолютно изпразнено от легитимност управление. Трудната работа предстои със сигурност – депеевизация. Това ще бъдат изключително дълги усилия“, казва Иванов и повтаря няколко пъти, че ще „изчегърта“ и Гешев, и Пеевски. И прави извода, че така сме щели да приключим не само 2013 г., но и още по-далечната 1989 г.

Зарича се и да настоява президентът Румен Радев да даде гаранция, че няма да се прегръща с Русия и служебният му кабинет ще се занимава само с организацията на изборите. „Той много ясно трябва да каже, че няма да променя геополитическата ни ориентация“, изрича ултиматум към президента лидерът на ДБ. Разкрива, че ултиматум ще поставя и на Мая Манолова, и на Татяна Дончева, както и на други политици, които подкрепяли протеста, но мълчали за Пеевски.

Лидерът на ДБ се заканва още да съкрати драстично цялата държавна администрация, защото ще стане излишна и пита при запознанството си с хората на кръстовището кой какво е учил и работи, след което обнадеждава бъдещия кадър, че за него в новата власт ще има пост.

„Почва се с едни трудни избори, трябва да си вземем гласовете, след което три неща са ключовите – съдебната реформа, ударно въвеждане на електронно управление, което означава изтърбушване на цялата администрация. Много дълбока административна реформа, силно съкращаване на администрацията, защото ще отпаднат функции“, разяснява визията си Иванов и радост гледа факелното шествие, поело нагоре по Цариградско шосе. Уверява обаче феновете си, че 12 хил. доброволци ще трябва да работят „за без пари“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html