петък, 26 април 2024 г.

СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

Барикадите ще бъдат премахнати, ще възстановим конституционния ред в столицата. От тук нататък отговорността ще носят нарушителите на закона.

Снимка: интернет

Това заяви на извънреден брифинг в 16 часа старши комисар Георги Хаджийски, шеф на СДВР.

През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града, продължи Хаджийски, но органите са предотвратили това. Кулминацията на хулиганските и вандалски прояви е била на Орлов мост.  СДВР установи криминални действия на редица лица, сред които къртене на преместваеми съоръжения, пейки, хвърляне на камъни, павета и бутилки срещу органите на реда. Барикадите са блокирали дори придвижването на линейки..

Барикадите ще бъдат премахнати, увери шефът на СДВР. Снимка: anteni

„Казваха на присъстващите момичета и жени къде да застанат, за да бъдат използвани като щит срещу органите на реда“, допълни шефът на СДВР. „Имаше 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението на ултраси. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които се връзваха кофите и пейките. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха района, за да дават информация за действията на полицията. Целта на всички тези мероприятия беше да предизвикат сблъсък с органите на реда и да окървавят протеста. За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война“, заключи ст. комисар Хаджийски.

Шефът на СДВР бе категоричен, че протестърите искали да окървавят София, за да се изказват после и по международните медии”.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова призова от страницата си във Фейсбук да се спазва законът. Ето какво написа тя:

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес.

Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона – да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите.
Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона.
Призивът за върховенство на правото, който е основен за протеста, не значи нищо, ако не важи за тези, които го изричат.

София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона.

Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети, както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно.
Софиянци са свободни, критични и достойни хора. И затова най-новата ни история често се пише не само на жълтите павета, но и на Орлов мост. Да, затварянето му е символ, но той не се демонстрира с прегради от контейнери и пейки, а в преминаването през него.
Затова, моля, организаторите и протестиращите граждани да свалят барикадите. Промяната, която се иска, с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят.

Така че моят “старомоден” призив е за спазване на закона. В противен случай, всеки борец за справедливост рискува да се превърне в това, срещу което твърди, че се бори“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html